nyitomontazs

logo mobil

Lengyelország – elnökválasztás 2020-ban

Tájékoztatunk mindenkit, hogy a lengyel köztársasági elnökválasztás június 28-án vegyes rendszerben (levelezéssel és személyesen) lesz megtartva, Magyarországon a 147-es számú szavazási körzet működni fog, amely a budapesti Lengyel Nagykövetségen került kialakításra.

Újra a régi nyitvatartási rend szerint működik az OLÖ Hivatala

Tájékoztatunk mindenkit, hogy az Országos Lengyel Önkormányzat Hivatalának irodájában június 24-től újra a rendkívüli járványügyi időszak után újra a régi nyitvatartási rend lesz érvényes.

Az imádság összeköt minket

2020 február 2-től szeptember 12-ig tart a Częstochowai Szűz képmásának peregrinációja

Nemzetiségi média

Ülésezett az OLÖ Ülésezett az OLÖ

  2020. július. 04. (szombat)


Július 3-án Budapesten ülést tartott az Országos Lengyel Önkormányzat közgyűlése. A napirendi pontok között szerepelt a koronavírus járvány időtartama alatt elintézett és folyamatban lévő ügyek.

Bővebben

Szabadtéri kiállítás Szabadtéri kiállítás

  2020. július. 02. (csütörtök)


  Június30-án a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum (Budapest, X. Kerület, Állomás utca 10.) újra megnyílt a látogatók előtt.

Bővebben

V. Németh László műfordítói tábor - lengyel műhely V. Németh László műfordítói tábor - lengyel műhely

  2020. július. 01. (szerda)


A Lakitelek Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány idén ötödik alkalommal szervez Németh László műfordítói tábort.

Bővebben

Lengyelországi államfői választások – budapesti eredmények Lengyelországi államfői választások – budapesti eredmények

  2020. június. 29. (hétfő)


2020 június 28-án tartották meg a lengyel államfői választásokat. A választásokat hibrid rendszerben tartották, azaz levélben és személyesen is lehetett szavazni.

Bővebben

Budapest: szentmise a magyarországi lengyelség és a lengyel haza szándékára Budapest: szentmise a magyarországi lengyelség és a lengyel haza szándékára

  2020. június. 29. (hétfő)


Június 28-án a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban Szent László – a magyarországi lengyelség patrónusának napját és a Magyarországi Lengyelség Napját. Kérték a nagy szent közbenjárását és pártfogását, valamint szeretetet, reményt és békességet a helyi lengyelségnek és a lengyel hazának.

Bővebben

A Magyarországi Lengyelség napja 2020 A Magyarországi Lengyelség napja 2020

  2020. június. 29. (hétfő)


„90-30-20- A magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia kapta a Szent László díjat. Június 27-én Budapesten megtartották a Magyarországi Lengyelség napját, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat szervezett; ez a nap egybeesik Szent László névnapjával – Szent László 1996 óta a magyarországi lengyelek védőszentje.

Bővebben

Budapesti Chopin Fesztivál 2020 harmadik online koncertje Budapesti Chopin Fesztivál 2020 harmadik online koncertje

  2020. június. 27. (szombat)


Tisztelt Közönségünk! Invitáljuk Önöket a Budapesti Chopin Fesztivál 2020 harmadik online koncertjére az Alapítvány weblapjára www.chopin-budapest.hu Június 28-án 12.00 órakor  ÉLŐBEN KÖZVETÍTJÜK  SZYMON NEHRING (PL) koncertjét Chopin születési házából, Żelazowa Wola - ból.

Bővebben

Napközis táborok Budapesten Napközis táborok Budapesten

  2020. június. 26. (péntek)


A Fővárosi Lengyel Önkormányzat és a XVIII. Kerületi LNÖ 2020 július 27 és 31 között, 7-14 éves gyermekek részére napközis tábort szervez Budapesten.

Bővebben

Figyelem: nyári szünidő 7-14 éves gyerekek számára! Figyelem: nyári szünidő 7-14 éves gyerekek számára!

  2020. június. 26. (péntek)


A Fővárosi Lengyel Önkormányzat 2020 augusztus 12-22 között tábort szervez a 7-14 éves gyerekek számára. Helyszín: Balatonszárszó.

Bővebben

Polóniai tábor a Balatonnál Polóniai tábor a Balatonnál

  2020. június. 25. (csütörtök)


  Június 22-től 28-ig tanulmányi-szabadidős táboron vannak a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulói. Ebben az évben 10 telephelyen 191 tanuló vett részt iskolai oktatásban, öt végzős érettségi vizsgáz is tett, további öt fő pedig ECL vizsgát tett. 

Bővebben

Újra a régi nyitvatartási rend szerint működik az OLÖ Hivatala

Tájékoztatunk mindenkit, hogy az Országos Lengyel Önkormányzat Hivatalának irodájában június 24-től újra a rendkívüli járványügyi időszak után újra a régi nyitvatartási rend lesz érvényes.

Bővebben...:

Lengyelország – elnökválasztás 2020-ban

Tájékoztatunk mindenkit, hogy a lengyel köztársasági elnökválasztás június 28-án vegyes rendszerben (levelezéssel és személyesen) lesz megtartva, Magyarországon a 147-es számú szavazási körzet működni fog, amely a budapesti Lengyel Nagykövetségen került kialakításra.

Bővebben...:

Az imádság összeköt minket

2020 február 2-től szeptember 12-ig tart a Częstochowai Szűz képmásának peregrinációja

Bővebben...:

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska
 

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje