nyitomontazs

logo mobil

Nemzetek karácsonya

Dátum: 2021 december 12, 14:00-17:00 óra  Helyszín: Debrecen, Simonffy utca 21

A tollbamondás vetélkedő

Tisztelt Hölgyem/Uram, Az ingyenes Dyktanda.pl közoktatási internetes portál szeretettel várja az érdeklődőket a rendkívüli, Függetlenség Napi Tollbamondásra! A program teljes egészében az internet segítségével zajlik majd.

Személyes adatok leellenőrzése és a hibás adatok kijavítása

A budapesti Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Konzuli és Polóniai Osztálya várja azokat a Magyarországon lakó lengyel állampolgárokat, akik szeretnék egyeztetni – leellenőrizni és esetlegesen javítani – személyes adataikat,

Nemzetiségi média

Az OLÖ közgyűlése Az OLÖ közgyűlése

  2021. november. 30. (kedd)


Dátum: 2021 december 7, 10:00 óra Helyszín: Budapest X ker. Állomás utca 10

Bővebben

Két jóbarát c. könyv bemutató Két jóbarát c. könyv bemutató

  2021. november. 24. (szerda)


Dátum: 2021 december 2, 17:00 óra  Helyszín: Zalaegerszeg, Deák tér 6

Bővebben

Budapesten fellépett a „Śląsk” Zenei- és Néptánc Együttes Budapesten fellépett a „Śląsk” Zenei- és Néptánc Együttes

  2021. november. 22. (hétfő)


November 21-én a „FOLK Like It” projekt keretében, a „Śląsk” Zenei- és Néptánc Együttes, valamint a Magyar Nemzeti Zenei- és Néptánc Együttes közreműködésével – a belgrádi koncert után - a Hagyományok Házában adott koncertet.

Bővebben

Jézus Krisztus, a Mindenség Királyának ünnepe Budapesten Jézus Krisztus, a Mindenség Királyának ünnepe Budapesten

  2021. november. 22. (hétfő)


November 21-én a budapesti Lengyel Templomunkban megtartottuk Jézus Krisztus, a Mindenség Királyának ünnepét, amely a katolikus liturgiai év utolsó vasárnapjára esik. Az ünnepet 1925 december 11-én XI. Piusz Pápa keltette életre.

Bővebben

A „Polonez” Népdal- és Táncegyüttes jubileuma A „Polonez” Népdal- és Táncegyüttes jubileuma

  2021. november. 22. (hétfő)


A mai napon (XI.20) a Budapest IX. kerületi Művelődési Házban jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a „Polonez” Együttes. Jelenleg ez az egyetlen magyarországi lengyelségi népi népdal- és táncegyüttes, amelyet Budapest XVIII. kerületében alapított Balogh Katarzyna.

Bővebben

Székesfehérvár – a Lengyel Költészet Napja Székesfehérvár – a Lengyel Költészet Napja

  2021. november. 21. (vasárnap)


A Lengyel Költészet Napját a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával a Bobory Zoltán költő által vezetett Vörösmarty Társaság szervezte. Előadásokat tartottak a lengyel - magyar irodalmi élet jeles képviselői: írók, költők és műfordítók: prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, dr. Cséby Géza keszthelyi tiszteletbeli konzul, prof. Kovács István, dr. Konrad Sutarski és Andrzej Straszewski, a székesfehérvári Klub Polonia elnöke. ...

Bővebben

OLÖ közlemény OLÖ közlemény

  2021. november. 20. (szombat)Az Országos Lengyel Önkormányzat örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a közgyűlés döntése alapján a 2022. évi országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi listát állít. 

Bővebben

Autóstoppal Lengyelországban c. könyv bemutató Autóstoppal Lengyelországban c. könyv bemutató

  2021. november. 18. (csütörtök)


Dátum: 2021 november 24. 17:00 óra Helyszín: Érd, Csuka Zoltán Városi Könyvtár,  Hivatalnok u. 12.

Bővebben

Koncert Székesfehérvárott Koncert Székesfehérvárott

  2021. november. 16. (kedd)


2021 november 13-án a Székesfehérvári Lengyel Önkormányzat a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából koncertre invitálta a lengyel és a magyar vendégeket. Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke köszöntötte a vendégeket.

Bővebben

Budapest: szentmise a lengyel haza szándékára és koncert a Lengyel Házban Budapest: szentmise a lengyel haza szándékára és koncert a Lengyel Házban

  2021. november. 16. (kedd)


November 14-én a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban Lengyelország függetlenné válásának 103. évfordulója alkalmából szentmisét mutatott be Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa.

Bővebben

Az egyház nézetei az ökológiai krízis ügyében Az egyház nézetei az ökológiai krízis ügyében

  2021. november. 16. (kedd)


Tisztelt Hölgyem/Uram, Tisztelt Hallgatók!  Szeretettel várjuk az érdeklődőket egy olyan előadásra, amely különösen aktuális és egy igen széles körben tárgyalt témát érint: Az egyház nézetei az ökológiai krízis ügyében.

Bővebben

Nemzetek karácsonya

Dátum: 2021 december 12, 14:00-17:00 óra 

Helyszín: Debrecen, Simonffy utca 21

Bővebben...:

A tollbamondás vetélkedő

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Az ingyenes Dyktanda.pl közoktatási internetes portál szeretettel várja az érdeklődőket a rendkívüli, Függetlenség Napi Tollbamondásra! A program teljes egészében az internet segítségével zajlik majd.

Bővebben...:

Személyes adatok leellenőrzése és a hibás adatok kijavítása

A budapesti Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Konzuli és Polóniai Osztálya várja azokat a Magyarországon lakó lengyel állampolgárokat, akik szeretnék egyeztetni – leellenőrizni és esetlegesen javítani – személyes adataikat,

Bővebben...:

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska
 

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LKK  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje