Április 19-én a budapesti Lengyel Templomban 12.00-kor, 13.00-kor, 14.00-kor, 15.00-kor és 18.45-kor húsvéti ételszentelés lesz.
A mai napon a templomban szimbolikus jelleggel szenteljük meg az ételeket, amelyek általában egy fonott fűzfavessző kosárban helyezünk el. A kosár tartalma igen eltérő lehet, függ az egyes régióktól. Nem hiányozhat a tojás, kenyér, kolbász vagy felvágott, só, kisbárány (vajból vagy cukorból), a torma és a házi sütemény. Régebben minden olyan ételt megszenteltek, amely megjelent a húsvéti reggeliző asztalon! Ezeket az étkeket nagyobb kosárban helyezték el és így vitték a templomba vagy a szentelő kápolnába, de néha a ház előtt is végeztek szentelést. Fehér terítőkön helyezték el a fogásokat, amelyeket a pap megszentelt, aki ilyenkor ilyen célból a faluba a házakhoz látogatott.
Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa Budapesten kívül Tatabányán, az ottani lengyel közösségben is tart ételszentelést.
Infó: Głos Polonii. fotó: Pál B., ford. Bóka E.