biglogo archivum

Május 23-án és 24-én ünnepelte 85 születésnapját a budapesti Lengyel Intézet, amely 1939 januárjában kezdte meg működését, a hivatalos megnyitóra viszont 1939 május 24-én került sor. A II. világháború kitörésééig az Intézmény a lengyel tudományos életet, a kultúrát és a nyelvet népszerűsítette.

Minden olyan esemény vagy helyzet, amely szeptember 1 után következett be, újabb feladatokat jelentett az Intézet számára. Többek között a fiataloknak segítettek a felsőoktatási vizsgákra való felkészülésben. A tankönyvek hiánya neves lengyel irodalmi művek kiadására is kényszerítette az intézményt. A német vezetés számos alkalommal tiltakozott a Lengyel Intézet működése ellen. A megállapodásoknak köszönhetően 1944 március 19-ig szünet nélkül működött és biztonságos találkozóhely volt az emigráción élő lengyel vallási vezetők, neves irodalmárok, kulturális személyiségek és művészek számára. Jelenlegi székhelyén, a Nagymező utca és az Andrássy út sarkán 1964 óta működik. Eleinte a Lengyel Olvasók intézményeként, később a Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központként működött – 1994-ben pedig felvették a Budapesti Lengyel Intézet nevet és minden kétséget kizáróan ez a világ egyik legrégebbi lengyel intézete, valamint az egyik legrégebbi külföldi kulturális intézmény. A május 23-i ünnepségsorozat két érdekes kiállítás megnyitója köré csoportosult: a Barátság ABC plakátkiállítás, valamint Józef Chełmoński műveinek multimédiás felelevenítésének tárlata köré csoportosult (a kiállítás május 26-ig megtekinthető a Platán Galéíriában). Május 24-én a zene vette át a terepet.

A jubileumi színpadon elsőként a „V-4 Vonósnégyes Quartet lépett fel”. A zenei „bemelegítő” után következett az ünnepség hivatalos része, amelyen Dominika Teske, a Lengyel Intézet igazgatója volt a házigazda, a résztvevők között jelen volt Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Vincze Máté, a Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára, Tomasz Małyszek, a varsói Lengyel Külügyminisztérium főosztályvezetője, Soproni Tamás, Budapest VI. Kerületének polgármestere, Sławomir Mnitkowski ezredes – katonai attasé a feleségével, Andrzej Kalinowski a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, az ünnepség létrejöttét támogató partnerek – a Wacław Felczak Alapítvány, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat, az ORLEN Hungary, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara, valamint a TIGRA és az AMARAS Kft. képviselői. A jeles eseményre eljöttek a lengyel kultúra magyar szimpatizánsai, a Lengyel Intézet barátai, valamint az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, Budapesten lakó lengyelek, valamint olyan turisták, akiket a jubileum fesztivál hangulata vonzott a helyszínre.

Ünnepi jókívánságok csendültek fel, ünnepi torta és pezsgő is volt. A hivatalos beszédek után a színpadot a zene hódította meg, fellépett a „Kraków Street Band” együttes, amely nagyon gyorsan letette névjegyét mind szülővárosában, mind a lengyel zenei életben. A formáció tíz éve a tempóból vissza nem véve egyre nagyobb népszerűségre tett szert, mindezt a korszerű népzene, jazz és blues között egyensúlyozva. A jubileumi koncert sorozat megkoronázásaként fellépett a „Vołosi” együttes, amely abszolút újdonságot jelent az európai zenei pódiumon. Hogyan lehet stílusukat jellemezni? Talán egy energia kirobbanásként, amely a végtelen zenélés öröméből, az emberi lélek mélységeinek felfedezéséből táplálkozik, amilyen mélységekre csak hatolhat a zene. A zenei játékban a zenei világok határán vagy a zenei expresszionizmus megszámlálhatatlan sokszínűségében megjelenő impovizálás emelkedik ki. Ilyen volt jubileumi ünneplésünk. Tiszteletteljes, de ugyanakkor hangos. A „tiszteletbeli” 85 éves ünnepelt tele volt ötlettel, energiával és nagyon jó kondícióban volt, ezeket kívánjuk a következő évekre a Lengyel Intézet közösségének!

Infó: GP, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje