biglogo archivum


Magyarországon 2022 őszén országos népszámlálást tartanak. Az adatfelvétel időtartama: 2022. október 1. - 2022. november 20. (Pótösszeírás 2022. november 28-ig)

A népszámlálásról szóló törvény alapján a népszámlálásban minden magyarországi háztartásnak kötelezően részt kell vennie. Az adatfelvételt megelőzően a népszámlálás összeírási körébe tartozó valamennyi címre kiküldik a népszámlálásról szóló értesítőt.

Az értesítő tartalmazza a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: az adatszolgáltatási kötelezettségről szóló tájékoztatást, a népszámlálási kérdőív kitöltési módját, az internetes kérdőív kitöltéshez szükséges információt, többek között a belépéshez szükséges azonosítót. 

Fontos, hogy a feltett kérdésekre minden adatszolgáltatásra kötelezett válaszoljon, mivel a népszámlálási adatok alapján lehet a későbbi társadalmi, gazdasági és szakpolitikai döntéseket előkészíteni.

Az adatgyűjtés interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével , valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg. Papír alapú kérdőívek nem lesznek. Az adatszolgáltatásra kötelezett személy dönt arról, hogy milyen formában szolgáltat adatot. 

A népszámlálási kérdőív tartalmaz majd nemzetiségi hovatartozásra, és anyanyelvhasználatra vonatkozó kérdést is.
A nemzetiségi hovatartozás, anyanyelvhasználat tekintetében az adatszolgáltatás önkéntes, nem kötelező válaszolni a kérdésre, azonban biztatunk mindenkit arra, hogy vallja meg a közösséghez való tartozását. 

A népszámlálási eredmény megmutatja majd a lengyel nemzetiségűek jelenlétét a társadalomban, és hatással van a magyarországi lengyel nemzetiség jövőbeni lehetőségeire. 

Érdemes tudni, hogy egy adott nemzetiségnek a népszámlálás során rögzített számához, arányához igazodik pl., hogy adott településen a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását ki kell-e tűzni, alakulhat-e nemzetiségi önkormányzat. 

Arra bátorítunk mindenkit, hogy vallja meg büszkén nemzetiségi hovatartozását, és a népszámlálás során jelezze kötődését a lengyel nyelvhez, kultúrához és történelmi hagyatékhoz!

 

Országos Lengyel Önkormányzat

 

Az alábbi honlapot ajánljuk szíves figyelmükbe :

https://www.nepszamlalas2022.hu/vallaljunk-kozosseget 

Dr. Rónayné Slaba Ewa Maria  lengyel nemzetiségi szószóló levele – 2022-09-29

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje