biglogo archivum

Érden a mohácsi csata, ill. II Lajos itt tartózkodásának emlékművénél 2022 szeptember 3-án lezajlott a csata 496. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség.

Tudvalevő, hogy 1526-ban II. Lajos királyunk a városban lévő Sárkány-kastélyban töltött néhány napot, és valahol a környéken csatlakoztak hozzá a lengyel segédcsapatok, Ennek az eseménynek állítottak emlékművet 1926-ban (ahogy másik 6 helyen is a Duna mentén). Az emlékmű mellé állított az egyesületünk 2007-ben egy emléktáblát, melyen említjük Gnojenski Leonard nevét is, aki vezette a mintegy 1200-1600 fős lengyel sereget is.  Sajnos, mindannyian életüket veszítették a Mohács melletti csatában.

Dózsa Lajos, az egyesület titkára vezényelte le a teljes műsort, melynek elején elénekeltük a lengyel és a magyar himnuszt a Diósdi Női Kar közreműködésével Dr.Sirákné Dr.Kemény Kinga karvezetésével. Beszédet mondott dr. Csőzik László Érd MJV polgármestere, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja és tanácsosa és Krzysztof Szpyt, Érd testvérvárosa,  Lubaczów polgármestere. Ezt követően a Diósdi Női Kar egy, az alkalomhoz illő műsorral adta meg az igazi ünnepi hangulatot a megemlékezéshez. Majd Baka Györgyi költő, és egyben tagtársunk olvasta fel Vörösmarty Mihály Mohács című versét. A beszédek és a műsort követően elhelyezték a koszorúkat Érd város képviselete,  Lengyel Nagykövetség konzulja, a lubaczówi testvérvárosi delegáció, Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, egyesületünk képviselői, illetve mindenki, aki virágot hozott. Kiemeljük Zajti Ferenc kisfiát, aki gyönyörű koszorút készített, és most már második éve emlékezik a hősökre! De Sebestyénné Ewa unokája is részt vett az ünnepségen, jön az utánpótlás remélhetően!

Végül pedig egyesületünk, illetve a tagjaink költségén fogadást tartottunk aprósüteménnyel, egyéb finom falatokkal, italokkal a zarándokházban. Sajnos a testvérvárosi küldöttség nem vett részt a fogadáson, de úticsomaggal láttuk el őket a hosszú, közel 600 km-es utazásra! A konzul úr is nagyon jól érezte magát, az utolsó pillanatig maradt.

Ugyan szomorú eseményre emlékeztünk, de a közösségünknek ezek a találkozások mindig fölemelők és a tovább lépést, a megerősítést segítik!

https://www.youtube.com/watch?v=OWPMGQUYKtA&t=4s&fbclid=IwAR3VzdH7H1x6_n8wAnXHebg1qVXY_-WnQIlnK7e5oeZHtbf4HfW7JFlWK10

 

  1. 09. 03.

Megyes Klára  és Vernyik Anett

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje