biglogo archivum

2022 március 20-án egyházközségünkbe látogatott Wiesław Lechowicz lengyel tábori püspök atya, aki nemrég még a Lengyel Püspöki Konferencia (KEP) részéről a magyarországi lengyelség szószólója volt.

Jelenleg a lengyel hadsereg tábori püspöke, aki Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa asszisztálása mellett szentmisét mutatott be a budapesti Lengyel Templomban. A hívek közösen imádkoztak az egyházközségünkért, a hit megerősítéséért, ezen kívül elhangzott, hogy imáinkkal segíteni kell ukrajnai testvéreinek és a menekülteknek. A böjt, lelki áldozat és önmegtagadás pedig segítse a békét. Egyházközségünk nevében Molnárné Sagun Monika és Takácsné Kalińska Katarzyna – a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Közművelődési Központ részéről – köszönetet mondtak a püspökatyának az eddigi lengyelségi patrónusi munkájáért. A szentmise és nagyböjti énekek után Wiesław Lechowicz tábori püspök atya a Szent II. János Pál Lengyel Házban találkozott a lengyelség tagjaival.

Wiesław Lechowicz atya kinevezése okán a KEP Lengyel Emigránsok Lelkipásztori Szolgálati delegáltja Piotr Turzyński püspök atya lett. „Hálás vagyok Istennek minden jóért, amelyet az utóbbi 11 évben adott a lengyelségi közösségben. Lelkipásztori gondossággal gondolok a hívekre – honfitásainkra, akik a határainkon túl élnek. Hálás szívvel gondolok azokra a személyekre, akik lengyel nyelven lelkipásztorkodnak. Gondolok az egyházi, szerzetesi és világi személyekre. Isten bőséges áldását kívánom nektek életetekben és családjaitokban, az egyházközségekben és a lengyel intézményekben. Kívánom, hogy rendületlen legyen keresztény szellemiségetek és hazafiságotok..” 2022 március 16-án ezeket a szavakat írta lengyelségi honfitársainak a püspök atya. A külhoni lengyelekről készített becsült adatok szerint mintegy 20 millió lengyel és lengyel származású ember él az anyaország határain kívül.

Inf. saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje