biglogo archivum

2022 március 14-én a magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület Bem József tábornok 228. születésnapjára hívta meg az érdeklődőket; a jeles esemény az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepének előnapjára esik. A 174 évvel ezelőtti hadvezér – tábornok a legrégebbi magyarországi lengyelségi szervezet patrónusa.

A hétfő délelőtti ünnepségen jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, aki beszédében arra emlékeztetett, hogy a sokévszázados lengyel - magyar barátság a politikai helyzettől függetlenül mindig is létezett és a jövőben is létezni fog. Szintén jelen volt és a szobornál a nagykövettel együtt koszorút helyezett el Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. Az ünnepségre eljött és beszédet mondott Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere. Jelen volt dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló. A helyszínen Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa elimádkozta II. János Pál világbékéért szóló imáját: …Add meg korunknak a béke napjait, soha többé háborút!

Jelen voltak a lengyel nemzetiségi önkormányzatok képviselői is: Felföldi Maria, az OLÖ elnöke, a FLÖ, a VII., VIII., X., XI., XIII. kerületi LNÖ-k képviselete, rajtuk kívül a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a lengyel WAT Magyar Végzőseinek Egyesülete, a Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskola és a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola is képviseltette magát. A megemlékezés teljes időtartama alatt a Wysocki Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete tagjai és magánszemélyek is díszőrséget álltak. A megemlékezést a szervező házigazdák nevében Janusz Kowalczyk, a Bem Egyesület titkára vezette.

Március 15 nemzeti ünnep Magyarországon. Ezen a napon számos nemzeti ünnepséget, megemlékezést tartanak, ezzel is megemlékezve azon hősök kiontott vérére, köztük azokra a lengyelekre, akik a szabadságharc idején a vérüket ontották a szabadságért. A budai Bem József szobor már 88 éve a lengyelek és magyarok közötti barátságot szimbolizálja.

Inf. saját GP, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje