biglogo archivum

Advent – Várakozás - Karácsony

A karácsonyi ünnepeket az Adventi készülődés, várakozás előzi meg. A Lengyel-Magyar Baráti Társaság kórusa a „STO-LAT”, ez alkalomból benevezett a Krakkói Adventi Nemzetközi Kórusfesztiválra, melyet idén december 1-4 között rendeztek meg.

Izgatottan készült mindenki a versenyre, a kihívásra, hiszen ez a fesztivál nemcsak egy találkozó, hanem komoly megmérettetés is volt. A Kamarakórus kategóriában bronz minősítést kapott. Mindenki nagyon örült a díjnak, hiszen felsorakoztak itt lengyel, cseh, litván, horvát, olasz, norvég, dán, izlandi kórusok is. Krakkó egy csodálatos város. Az ünnepi díszkivilágítás és a szakadatlan hóesés mindenkit elvarázsolt. Hazatérve december 8-án a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Karácsonyi ünnepséget a Kossuth téren tartotta meg, a város karácsonyfája körül, melyre meghívta Nyíregyháza testvérvárosának Gorlice Polgármesterét és feleségét. A vendégeket az önkormányzat elnöke és Dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte. Természetesen nem maradhatott el a hagyományos lengyel ostyatörés sem.

A Kórus Kolendákat énekelt az egybe gyűltekkel együtt. A társaság Mikulása szaloncukrokkal kedveskedett kicsiknek és nagyoknak. A résztvevőket finom toroskáposztával, fűszeres forralt borral és forró gyümölcsteával vendégelték meg. Az estét a fények, az illatok és a jó hangulatú baráti beszélgetések tették meghitté. Az Adventi készülődés folytatódott egy templomi fellépéssel. December 10-én a Kórus meghívást kapott az Orosi Római Katolikus templomba, egy karácsonyi koncertre. A meghívásnak szívesen tettünk eleget.Szép karácsonyi énekek, kórusművek csendültek fel, melyet a jelenlévők állva tapsoltak meg a koncert végén. Az emberiség legszebb ünnepe az egész világon a Karácsony, mely a szeretettről szól. Aki teheti családja körében ünnepel. Kívánunk áldott Karácsony ünnepeket és Békés, Boldog Új esztendőt mindenkinek.

 

Ugyan Mária

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje