biglogo archivum

Április 11-én a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Krzysztof Grzelak atya a koronavírus járvány miatt hozott intézkedések megtartásával, a hívek részvétele nélkül, az internetes közvetítés segítségével mutatta be az isteni irgalmasság vasárnapi szentmisét.

Az isteni irgalmasság vasárnapja – ezt a napot a katolikus egyházban, Húsvét vasárnapja utáni első vasárnapon ünneplik; az ünnepet Szent II. János Pál pápa határozta meg 2000-ben. Szent Fausztina nővér szentté avatásakor II. János Pál Húsvét II. vasárnapját hirdette meg az isteni irgalmasság vasárnapjának, amelyet az egész katolikus egyházban ünnepelnek. A világ Isten irgalmasságának való felajánlás aktusát két év múlva, 2002 augusztus 17-én hajtotta végre a pápa, ennek a dokumentumait Łagiewnikiben, az Isteni irgalmasság bazilikában őrzik. 

A szentmise előtt megemlékeztek a 11 évvel ezelőtti smoleński katasztrófa áldozatairól és a katyńi mészárlás mártírjairól is, a megemlékezést pedig a homlokzatnál található emléktáblánál tartották. Az emléktáblát 2008-ban a lengyel hívők adományaiból finanszírozták. A táblán a következő felirat olvasható: „ Katyń 1940 - Post Morten – annak a 22 ezer lengyel katonatiszt és tudós emlékére, akiket a szovjetek a temetési helyükön Katyńban és annak közelében gyilkoltak meg.” Szimbolikus csokrokat helyezett el Krzysztof Grzelak atya mellett: Molnár Monika, a Szent Adalbert Egyesület elnöke és Joanna Urbańska, a budapesti lengyel intézet igazgatója. A helyszínen imádságot is mondtak.

 

Inf. saját, fotó: Stanisława Kwiręg n.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje