biglogo archivum

2021 április 12-én Budapest III. Kerületének önkormányzata és az ottani Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat – a jelenlegi koronavírus járvány miatt korlátozott számú résztvevővel - a katyńi mészárlás 81.évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak; ez a nap a Katyńi Mártírok Emléknapja. A megemlékezésen jelen volt prof.  Jerzy Snopek, dr. Kiss László, Óbuda polgármestere, valamint Wesolowski Korinna, a III. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Elmondták a megemlékezés szavait és koszorúkat helyeztek el. A katyńi mártírok szobránál imádság szavait Krzysztof Grzelak atya mondta, majd mécseseket gyújtottak, ezzel megemlékeztek az áldozatokról.

A szobrot 2011 április 9-én avatták fel  Bronisław Komorowski lengyel és Schmitt Pál egykori lengyel és magyar államfők, akik elültették a barátság két tölgyfáját, amelyet a katyńi mészárlás két magyar származású áldozatának, Oskar Rudolf Kuehnel századosnak és Korompay Emánuel Aladár századosnak szenteltek. A Széri-Varga Géza és Széri-Varga Zoltán szobrászok által készített műalkotás egy nagy fekete gránit hatszöget formál, amely rozsdás külsejű fémelemekkel lett körbevéve, amelyben a kivágások egy fát mintáznak. Belül világító testek vannak elhelyezve, amely lehetővé teszi az esti láthatóságot is. Az alkotók a „Gyilkosság az erdőben” címet adták a szobornak. 

A szobor állítását Budapest és Óbuda vezetése kezdeményezte, az ötletet a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács a kezdetektől fogva támogatta, különös tekintettel annak egykori főtitkárára, Andrzeja Przewoźnikra és a Magyarországi Lengyel Nagykövetségre.

2017 óta a III. kerületi Árpád Gimnázium falán, nem messze a katyńi szobortól és emléktáblától található Andrzej Przewoźnik emléktáblája. Egykor ő volt a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára, aki a lengyel-magyar barátság fáradhatatlan népszerűsítője volt, aki 95 másik emberrel együtt 2010 április 10-én életét vesztette az elnöki repülőgép szerencsétlenségében, amikor a katyńi mészárlás 70.évfordulójára rendezett ünnepségre tartottak. Ennél az emléktáblánál is helyeztek el virágokat, de szavakban is megemlékeztek erről a nagy emberről. Virágokat helyeztek el Oskar Rudolf Kuehnel és Korompay Emánuel Aladár emléktölgyeinél is. A katyńi szobor, az emléktábla, A. Przewoźnik emléktáblája, valamint a két emléktölgy Budapest III. kerületében, Óbudán a Katinyi Mártirok parkjánál találhatók. A témában többet a következő oldalon lehet olvasni: 

https://obuda.hu/blog/hirek/a-katinyi-martirok-emleke-elott-tisztelegtunk-ma
gyar-aldozatai-is-voltak-az-1940-es-lengyelorszagi-tomeggyilkossagnak/


(inf. saját, fotó: GP és www.obuda.hu)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje