biglogo archivum

Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” – „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” A hagyományoknak megfelelően, a világjárvány ellenére is megrendezi a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a  „LENGYEL– MAGYAR KÉT JÓ BARÁT” elnevezésű, megyei játékos csapatversenyt a Lengyel – Magyar Barátság Napján. A megmérettetés az online térbe költözött át.

Lengyelország és Magyarország együttműködésére számos példát találunk a történelemben, hiszen a két ország mindig is egyenrangú társként segítette egymást a történelmi sors viharos időszakaiban. Stanisław Gabriel Worcell 1849-ben megfogalmazott szavai szerint:

Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak.

A lengyel és magyar nép között szövődött szoros viszony a közös történelmi múltban gyökerezik, és évszázadokra tekint vissza. Az államalapítástól kezdve az Európához való felzárkózásig számos kapcsolódási pontot találunk a két nemzet történetében. Ennek tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Szejm március 23-át a Lengyel – Magyar Barátság Napjává nyilvánította.

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola névadója lengyel születésű forradalmárként sokat tett a magyar szabadság ügyéért.  2008- tól a köznevelési intézményben, a   Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve házi vetélkedővel emlékeznek meg erről a  jeles napról. Az eltelt évek alatt a kis vetélkedőből kétfordulós megyei csapatverseny lett. Minden évben kb. 15 csapat jelentkezik, méri össze tudását. Az iskola kezdeményezését támogatja a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is. A rendezvény fővédnöke minden évben Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere. 

A verseny célja:

-          a hagyományosan jó lengyel-magyar baráti viszony tudatosítása, ápolása

-          tanulók ismereteinek bővítése Lengyelországról

-          tisztelgés az iskola  névadója előtt

A 2021-es év a járványügyi helyzet miatt nem a megszokottak szerint alakul, nincs lehetőség a vetélkedőt a hagyományos formában megtartani, az iskola azonban úgy vélte,  valamilyen módon mégis megoldást kell találniuk  arra, hogyan ápolják a lengyel-magyar kapcsolatokat.

Így ebben a tanévben nem versenyt hirdettek, hanem egy rendhagyó online csapatjátékra hívták az érdeklődőket, amely lehetőséget biztosít Lengyelország, és a lengyel-magyar kapcsolatok megismerésére. Idén is négy fős csapatok jelentkezhettek a megye iskoláinak 7. évfolyamáról.

A csapatjáték címe: „VISEGRÁDI KALAND”

A feladatok megoldása online, játékos formában történik március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján. A gyerekek időutazóként vesznek részt a játékban, ahol 1335-ben, a visegrádi királytalálkozó helyszínén találják magukat. Izgalmas küldetések teljesítése révén fejthetik meg a kódot, melynek birtokában kiszabadíthatják a foglyul ejtett lengyel követet. Minden küldetésben segítségükre van egy híres történelmi személy, aki bátorítja, vezeti őket a feladatok megoldásában.

Ebben az évben a vetélkedő fő témája az 1335-ben megtartott visegrádi királytalálkozó. Az időutazók ebbe a korba látogatnak vissza, közben megismerve a lengyel történelem főbb eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, a lengyel-magyar kapcsolatok gyökereit és sokszínűségét. A feladatok megoldásával, a kód megfejtésével és a foglyul ejtett követ kiszabadításával megmentik a visegrádi királytalálkozót. Ezzel lehetőséget teremtenek arra, hogy sok évvel később az akkor jelen lévő országok képviselői újra találkozzanak, és megújítsák szövetségüket, megteremtve ezzel a modern kori Visegrádi Négyek együttműködését Lengyelország, Magyarország Csehország és Szlovákia  közreműködésével.

A 2021-es évet Báthory István emlékének is szenteli a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola  Az emlékév több kiemelt dátumhoz is kapcsolódik: 450 éve, 1571-ben választották Báthory Istvánt Erdély fejedelmévé, 445 éve, 1576-ban tette le a lengyel királyi esküt a Wawelben, és 440 éve, 1581-ben alapította akadémiáját Kolozsváron.

 

inf. LÖ Nyíregyháza

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje