biglogo archivum

2021 március 9-én Budapesten, a jelenleg tapasztalható járványügyi helyzetre és az ide vonatkozó előírásokra való tekintettel, nagyon szűk körben utolsó útjára kísérték Snell Györgyöt, az Eszergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét, a Szent István bazilika plébánosát; a gyász szertartás főcelebránsa Erdő Péter bíboros érsek volt.

Snell György atya egy rendkívüli személy volt, nagy barátja volt Lengyelországnak és a lengyeleknek, aki különösen sokat tett a két nemzet barátságáért. Egy olyan ember volt, akire mindig lehetett számítani, mindegy, hogy az nagy dolog vagy kezdeményezés volt vagy pedig egy teljesen hétköznapi apróság, amely hozzájárult ötleteink és projektjeink megvalósulásához. Számos alkalommal leszögezte: „Ha arra kerülne a sor, hogy hazát kéne változtatnom, az csak is Lengyelország lenne.” Már fiatal kora óta rendszeresen ellátogatott Lengyelországba, amelyhez valódi érzelmi szálak kötötték. Egy olyan kötelék volt, amelyet olyan kötelességének tekintett, amelynek ügyét segítenie kell és támogatnia kell azon kezdeményezések terén, amelyek erősítették a lengyelek és magyarok közötti barátságot. Többször is kihangsúlyozta, hogy Lengyelországban – különösen Częstochowában – „töltötte fel lelki akkumulátorait.” Lengyelország teljesen lenyűgözte, ezért sokféleképpen támogatta a lengyel kultúra és hagyományok népszerűsítését. 2011-ben, az Európai Unió soros elnöksége átadásának az évében az egyik kezdeményezője volt a częstochowai Szűz Mária kegykép másolata elhelyezésének a Szent István bazilikában, a Jasna Góra-i Szűz kápolnájában. 2017-ben az ő, valamint az akkori lengyel nemzeti szószóló, Csúcs Halina együttműködése nyomán tarthatták meg a kegykép koronázását. Snell György segédpüspök atya különösen kötődött a jasna góra-i kolostorhoz és nagyon nagyra becsülte Szent II.János Pál pápát. A segédpüspök atya közreműködésének köszönhetően helyezték el Szent II.JP két ereklyéjét, elhelyeztek egy szobrot és egy kápolnát is kialakítottak.

A Magyarországon élő lengyelek mindig számíthattak az ő támogatására. A kitűnő lengyel zenei koncertek a bazilikában, a szmolenszki katasztrófa megemlékező miséi, ünnepségeinket megkoronázó szertartások, találkozások, a személyes részvétele a kőbányai Lengyel Templom életében, a lengyel zászlók a bazilikán a lengyel függetlenség elnyerésének 100 éves évfordulóján, a Lengyelország és a lengyeleknek kedves, hazánkról és történelméről tett nyilatkozatai csak részei annak a rendkívüli empátiának, amelyet a Magyarországon élő lengyelek tapasztalhattak a segédpüspök atya részéről. Lengyelország államfője  2019-ben a Lengyel Köztársaság Érdemeiért Tisztikeresztet adományozta neki, 2015-ben a lelki támogatásáért és érdemeiért a magyarországi lengyelség a Szent László díjban részesítette. 2020-ban átvehette a Wincenty Danek atya Emlékérmet. A segédpüspök atya örökre megmarad szívünkben.

Snell György segédpüspök atya 72évet élt. 2021 február 26-án hunyt el, március 9-én végső nyugalomra helyezték az általa nagyon szeretett Szent István bazilika altemplomába. Az utóbbi években ő volt a bazilika házigazdája. A lengyelség imádsággal búcsúzott tőle. Maradjon meg örökre szíveinkben.

„Uram, adj neki örök nyugodalmat…”

inf. GP-BBSz./fotó: temetési közvetítés – az EWTN internetes csatornája nyomán

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje