biglogo archivum

Solymár: megemlékezés a „W” órában

Augusztus 1. szimbolikus jelentőséggel bíró dátum a lengyel történelemben.

A Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület már évek óta szervez megemlékezést ezen a napon a solymári katonai temetőben, ahol 37, egykoron a RAF kötelékeiben szolgáló lengyel pilóta nyugszik. 1944 augusztus 1-én a pilóták a harcoló varsóiak segítségére siettek, amikor Magyarország felett lelőtték őket.

Az idén a járványügyi helyzet miatt csak szűkebb körben ünnepeltek, a megemlékezésen pedig részt vett: a Lengyel Nagykövetség nevében Joanna Urbańska és Dominika Teske, a Lengyel Intézet igazgatója és igazgató helyettese, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Egyesületének és a Lengyel Perszonális Plébániának a delegációja – amelyet Maciej Józefowicz atya képviselt. Az atya mondta el az imádságot, amelyben megemlékezett a Budapesten elhunyt lengyelekről, a varsói felkelés egykori résztvevőiről köztük Janina Kőszeghyről, Stanisław Gwizdalewiczről és Ryszard Matynkowskiról, továbbá a varsói felkelésben résztvevő magyarokról. A résztvevők elénekelték a lengyel himnuszt. Ezután a temető központi keresztjénél koszorúzási ünnepség volt és piros-fehér virágokat, valamint mécseseket gyújtottak a pilóták sírjánál. A megemlékezés házigazdája Wesolowski Korinna, a Bem József  Lengyel Kulturális Egyesület elnöke volt.

A budapesti lengyelség hagyományos közös megemlékezése 16 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a Bem J. LKE és az akkori magyarországi lengyel konzul együtt kezdeményezte a közös megemlékezést, amellyel tisztelegni szeretnének minden felkelő és varsói lakos előtt, akik a harcok alatt hunytak el.   

inf.: saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje