biglogo archivum

  

 Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében Érden július 26-án megemlékezést tartottak II. Lajos király 1526. évi érdi tartózkodása emlékére.

A mohácsi csatába induló királyi küldöttség tagjai között számos lengyel is volt, sőt, a lengyel segédcsapatok is itt, illetve a tolnai táborban csatlakoztak a magyar sereghez. A mintegy 1200-1500 fős lengyel csapat tagjai a mohácsi csatamezőn hunytak el, emléküket Mohácson és Érden is emlékmű, emléktábla őrzi.

Érd két jelentős esemény kapcsán, az ország középső harmadának elvesztése és annak visszavívása során is fontos szerepet töltött be. A történetírók szerint II. Lajos 1526. július 20. után néhány napig Ákosházi Sárkány Ambrus érdi kastélyában szállt meg, innen szervezte az ország védelmét és innen látogatta meg a Csepel-szigeten tartózkodó feleségét, hogy búcsút vegyen tőle. Jóval később, 1684 júliusában itt, Érdnél győzték le a Lotharingiai Károly vezette csapatok az ostromló törököket megsegíteni próbáló felmentő sereget. A lengyelekkel szövetséges sereg két évvel később világraszóló győzelmet aratott Budán. ezzel ez a szövetség is megerősödött. Mindkét esetben – ahogy sokszor a Budával kapcsolatos eseményeknél - Érd állt az út legelején.

A csatára, illetve II. Lajos itt tartózkodásának emlékére 1926-ban, a mohácsi csata 500 évfordulójára felállított „oroszlános” emlékműnél (Érd, Római út) a helyi lakosok régóta emlékeznek, de 2007 óta már az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. A szervezet ekkor egy emléktáblát állíttatott az emlékmű mellé, melyen megemlékeznek a Leonard Gnojenski vezette lengyel csapatokról is.

Az idei megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet Mojzer György atya celebrált. Az emléktáblánál Dózsa Lajos, az egyesület titkára lengyelül és magyarul köszöntötte a résztvevőket. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere mondta el ünnepi, a mai helyzetre is érvényes gondolatait. Beszédében kiemelte, hogy a történelmi korokon átnyúló szövetség mennyire meghatározó volt mindig az életünkben, különösen, ha közös ellenség ellen kellett összefogni. Baka Györgyi előadóművész tolmácsolásában egy ismeretlen szerzetesköltő Siralomvers című művét hallgathatták meg a jelenlévők, majd virágokat helyeztek el. Bazsóné Megyes Klára, az egyesület elnöke és Vernyik Anett, a szervezet legfiatalabb tagja koszorúztak az egyesület nevében,

A minden évben megtartott emlékezésen mintegy 40-50 fő jelent meg, ezzel is bizonyítva, hogy hisznek az emberek az összetartás erejében, a sokszor elcsépeltnek tűnő lengyel-magyar barátságban.

 

Bazsóné Megyes Klára

Érd, 2020. július 30.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje