biglogo archivum

Június 28-án a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban Szent László – a magyarországi lengyelség patrónusának napját és a Magyarországi Lengyelség Napját. Kérték a nagy szent közbenjárását és pártfogását, valamint szeretetet, reményt és békességet a helyi lengyelségnek és a lengyel hazának.

Az ünnepi szentmise 10.30-kor kezdődött, részt vett rajta prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló,  Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Dominika Teske, a budapesti Lengyel Intézet igazgató helyettese a férjével, Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, Wesolowski Korinna, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke, lengyel önkormányzatok képviselői – köztük Katarzyna Balogh, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, valamint a polóniai szervezetek képviselői, a polóniai hívek és az 56-os Szövetség Kőbányai Egyesületéből érkezett barátok.

Az Országos Lengyel Önkormányzathoz, a lengyelségi civil szervezetektől, lengyel nemzetiségi önkormányzatoktól és sajtó szervezetektől érkezett jelölések nyomán az idei Szent László díjat a Lengyel Perszonális Plébánia kapta meg. A díjat hálából ítélték oda a sok év óta, a magyarországi lengyelség javára kifejtett tevékenységért, a díj minden olyan embernek is szól, aki hozzájárult az egyházközség fejlődéséhez. A 2020-as esztendő hármas jubileum szellemiségében telik, ugyanis 90 éve szentelték fel a Lengyel Templomot, 30 éve érkeztek a Külhoni Lengyelekért Munkálkodó Krisztus Társasága rend papjai, akik azóta ellátják a papi szolgálatot. Az egyházközségben Józef Wojda, Jan Szczykowski, Piotr Dzikowski, Marek Zygadło, Zbigniew Czerniak, Leszek Kryża, Karol Kozłowski teljesítettek és jelenleg Krzysztof Grzelak atya teljesít szolgálatot. A Krisztus Király Misszionáriusai lengyel apácarend nővérei 20 évvel ezelőtt érkeztek a Lengyel Perszonális Plébániára. Az ünnepélyes díjátadás 2020 június 27-én volt a Parlamentben.

Az ünnepi vasárnapon tiszteletadás és megemlékezésként, valamint az igazságért és szolidaritás szellemében imádkoztak a jelenlévők az 1956-os poznani események és a magyarországi forradalom áldozataiért. A magyar barátokkal együtt virágokat és koszorúkat helyeztek el a templomnál található emléktáblánál és kopjafánál, amelyet magyar barátaink finanszíroztak.

1956 június 28-án Poznańban kezdődtek az első munkás tüntetések, amelyeket a Poznańi Júniusként ismernek. A Városi Vasműben kezdődő sztrájk egy kommunista rezsim elleni lakossági tüntetésbe alakult át. A munkás megmozdulásokat véresen leverte az akkori hadsereg és rendőrség.

A mai, budapesti Lengyel Templomban megtartott szentmise adása a következő címen hallgatható meg: https://www.youtube.com/watch?v=WNGtqKeLvFk

(b., fotó: Pál B.)  

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje