biglogo archivum

Kedves Testvéreim, Kedves Polónia,

A Magyar Püspöki Konferencia döntése értelmében március 22-től visszavonásig nem lehet nyilvánosan szentmiséket tartani a templomokban, az előírás a budapesti Lengyel Perszonális Plébániát is érinti. A templom nem lesz zárva, egyéni és személyes imádkozásra továbbra is lesz lehetőség.

Kedves Testvéreim, a szentmisén a rádió vagy televízió segítségével tudunk részt venni. Több lehetőségünk is van arra, hogy ezeket a csatornákat kihasználjuk. Szeretteim, ez nem egy szentmisék és imádság nélküli időszak. Hogyan veszünk részt a miséken? A közvetítést megélhetjük úgy, mintha ott lennénk a templomban; az Oltáriszentségre figyelünk, és nem végzünk közben semmilyen más tevékenységet, a liturgikus gesztusokat, mozdulatokat pedig megtesszük, például keresztet vetünk, bekapcsolódunk az énekbe és felelünk a celebráns liturgikus szövegére. Nem kell állni vagy térdelni a közvetítés idején, de megtehetjük. Csodálatos, amikor a család együtt éli meg a szentmise misztériumát. Ilyenkor láthatjuk meg, mit is jelent az “otthoni templom”. – Együtt imádkozunk otthon és így az egyház, a templom részei leszünk. Sok múlik a mi hozzáállásunkon.

Kedves Testvéreim, arra is bíztatom Önöket, hogy lelkileg éljük meg a szentáldozást. Közvetlenül ugyan nem tudunk rajta részt venni, de kegyelmi állapotban, mentesen a súlyos bűnöktől így is magunkhoz vehetjük Jézus Krisztus testét. A következő imádságot érdemes ilyenkor mondani:

Uram, Jézus Krisztus, hiszem, hogy valójában jelen vagy a kenyér és a bor színében. Teljes szívemből szeretlek! Bánom vétkeimet, amelyekkel megbántottalak Téged. Jöjj el szívembe, én Vágyam! Ölelésedbe adom magam, átadom magam Neked, ó Uram! Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled!

Az egyházközségi és szentségi ügyeket - amelyekbe beletartozik a szentgyónás is, egyénileg egyeztethetjük a következő telefonszámon: +36303368868 , de írni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre is.

Emlékezzünk szépkorú szeretteinkre is, a magyarországi lengyelségi közösségünkre is. Itt nagy áldás a telefon. Minden nap szeretettel várok mindenkit 20.30-kor a lelki közösségre. A Legmagasabb Oltáriszentség előtt imádkozok a misszionárius nővérekkel a Ti és a járvány elmúlásának a szándékára. Imádkozunk az Isteni Gondviseléshez, elimádkozzuk a Mindenszentek Litániáját és elénekeljük az ehhez kapcsolódó imádságokat (Szent Istenszent Erős…) . Amit jelenleg is megélünk az egy rendkívüli időszak, amelyben lehetőség nyílik a fizikai és lelki jó cselekedetekre, valamint a mélyebb imádságokra.

Isten áldásával kívánok  Nektek minden jót és jó egészséget ebben a nehéz időszakban

 

Krzysztof Grzelak TChr atya

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje