biglogo archivum

A mai napig a tudomány nehezen birkózik meg azzal a száz évvel ezelőtti történelmi eseménnyel, amely a Szepesség és Árva régiók egyes területeinek a független Lengyelországhoz való csatolása volt.

Természetesnek hat az a tény, hogy hasonlóan Lengyelországhoz lett csatolva egyes tengerparti és tátrai régiók. A déli régiók esetében az ünnepélyes egyesítési ceremónia elmaradt. Ennek az volt az oka, hogy 1920-ban a hadsereg erői mind a bolsevikokkal vívott háborúra lettek összpontosítva. A „mindent a frontért” jelige keretében az árvai, szepességi és cieszyn-sziléziai régióban lemondtak a nemzetiségi referendum megtartásáról, noha az esetleges szavazás kimenete pozitívnak ígérkezett, mindezt pedig a későbbi varsói győzelemért tették. A lengyel történelem szövevényes ügyeiről beszéltek a Lengyel Házban megszervezett találkozón.

Február 16-án a budapesti Lengyel Házban – az árvai régiónak a független Lengyelországhoz való csatolásának 100 éves évfordulója alkalmából – bemutatkozott a lipnica wielka-i járás. A bemutatkozáson jelen volt prof. Jerzy Snopek a feleségével, a varsói MSZ-ről érkezett Regina Jurkowska, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint Lipnica Wielka Járás delegációja Mateusz Lichosyt elöljáró vezetésével. A bemutatkozással párhuzamosan volt egy ún. regionális asztal is és közreműködtek az Arva együttes zenészei. Március 19-ig megtekinthtő lesz az „Árva 1918-24” és az „Eugeniusz Stercula – lengyel és magyar” című kiállítás. A bemutatkozás előtt szentmise volt a Lengyel Templomban.

Lipnica Wielka egy falusi járás Małopolska régióban, a nowy targi kerületben a Babia Góra tövében. Az árvai történelmi régióban fekvő járás központi települése Lipnica Wielka, amely alapítása 1606-ra tehető. Az I. világháború végéig a falu Alsólipnica néven a Magyar Királysághoz tartozott, a település akkor az alsókubini székhelyű Árva megyéhez tartozott. Adminisztrációs szempontból kerületi és bírósági eljárási szinten Trsztenához tartozott, míg egyházi szinten a Szepességi Püspökség része volt. Árva megye lengyel-csehszlovák 1920-as felosztása folyamán Lipnica Wielka egy része továbbra is Csehszlovákiában maradt. Ezt a területet csak 1924-ben csatolták Lengyelországhoz, cserébe Głodówka (Hladovka) és Sucha Góra (Sucha Hora) Csehszlovákiához került.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje