biglogo archivum

2020. január 25-én megrendezésre került az Országos Lengyel Önkormányzat által szervezett Lengyel Bál, amelyen a magyarországi lengyel közösségek és szervezetek tagjai szórakoztak.

A fővédnök Jerzy Snopek lengyel nagykövet és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár volt.

A bál házigazdája Felföldi Maria elnök asszony volt, aki köszöntötte az est díszvendégeit: Jerzy Snopek nagykövet urat a feleségével, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószólót, Dominika Teskét, a Lengyel Intézet igazgató helyettesét, Tomasz Trzciński katonai attasét – a légierő ezredesét a feleségével és Krzysztof Grzelak atyát, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosát. Jelen voltak a lengyel nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői, a lengyel WAT katonai akadémia magyar végzősei, a Duna menti térségekben dolgozó lengyelek; az ország számos pontjáról érkeztek vendégek: többek között Budapestről, Dunaújvárosból, Miskolcról, Balatonboglárról, Szentendréről, Pécsről, Érdről és Tatabányáról. Kb. 200 fő vett részt a bálon.

A bál a hagyományoknak megfelelően a polonezzel kezdődött. A vacsora egy sonkás – sárgadinnyés előétellel kezdődött, majd borókás őzlevest szolgáltak fel, ezután mogyorómártásos sertés szűz következett, desszertként pisztáciás-málnás édességet szervíroztak, éjfélkor pedig barszczot fogysztottak a vendégek. A báli mulatság majdnem hajnalig eltartott. A zenéről az itteni körökben már jól ismert brzozowi Kwarta Czyste'y együttes gondoskodott, az est ceremónia mestere pedig Adam Berkowicz volt, akinek a magyar fordításban Katarzyna Desbordes-Korcsev segített. Az est folyamán megválasztották a bál királyát és királynőjét is. Az egyik legfontosabb attrakció a tombola sorsolás volt, amelynek 392 ezer forintos bevételét egy Szent Maximilan Kolbe ereklye tartó megvásárlására fordítják. Az ereklye tartót az idei nagyböjti lelkigyakorlaton szeretnék átadni a Lengyel Templomnak. A Lengyel Bál hagyománya 2011-ben kezdődött az akkor Országos Lengyel Önkormányzat révén.

(b., fotó: Pál B. C)

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje