biglogo archivum

2020. január 16-án a budapesti Lengyel Nagykövetségen elkezdte tevékenységét a szentendrei Lengyel Konzulátus. A szegedi és a keszthelyi után ez már a harmadik Magyarországon működő lengyel konzulátus, amelyet Maciej Wasilewski tiszteletbeli konzul fog vezetni.

A konzulátus Pest és Nógrád megye területének ügyeit fogja majd intézni. A működést engedélyező okiratot Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter helyettes adta át a tiszteletbeli konzulnak, a konzuli hivatalvezetői okiratot exequatur Berzetei Ákos kereskedelmi- és külügyminiszter helyettes adta át.

A nagykövetségen megtartott ünnepségen részt vett többek között Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló és Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke.

A tiszteletbeli konzulok fő feladata a lengyel-magyar kapcsolatok bővítése, főleg kulturális, tudományos, üzleti, sport politika téren, valamint segítséget nyújtanak a nehéz helyzetbe került lengyel állampolgároknak. Ezen kívül tanácsot adnak és tájékoztatást agynak konzuli ügyekben. Ugyanakkor nincs lehetőségük útlevél kiállítására és nem végezhetnek közokiratokkal kapcsolatos tevékenységet.    

(inf. saját, b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje