biglogo archivum

Esti találkozó a budai Józef Piłsudski szobornál.

November 11-én Lengyelország függetlensége elnyerésének évfordulóján a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület meghívására összejön a budapesti lengyelség.

Az idén a találkozó – első alkalommal – a  budai Józef Piłsudski szobornál (XII. kerület, Csörsz utcánál) került megrendezésre. A hazafias jellegű, ugyanakkor családias hangulatú találkozón részt vett és beszédet mondott prof. Jerzy Snopek nagykövet, aki a feleségével érkezett az ünnepségre. Jelen volt még Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója és Dominika Teske igzagatóhelyettes. Az ünnepségen részt vett a XII. Kerületi Önkormányzat képviselői, Felföldi Mária, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, aki imájában megemlékezett a lengyel függetlenség atyjairól. Számos tanuló érkezett a Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskolából, amely egy speciális programmal is készült, valamint a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – az OLÖ intézményének delegációja, az ELTE lengyel hallgatói, az I., II., IV., VII., VIII., X., XII., XIII. és XXII. kerületi lengyel önkormányzatok képviselői. A lengyel nemzetiségi szószólót Sutarski Szabolcs képviselte. A Wysocki Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete is részt vett az ünnepségen, vezetőjük, Nagy Emil függetlenségi kiáltványt intézett a résztvevőkhöz. Ezután koszorúzási ceremónia vette kezdetét és elénekelték az „Mi, az Első Légió” című légiós dalt.

A délelőtti órákban a Bem J. LKE delegációja virágokat helyezett el az 1936-ban életre keltett Piłsudski emléktáblánál, amely az Apor Vilmos téren található.

(b., fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje