biglogo archivum

A lengyelek magyarországi befogadásának 80 évfordulója tiszteletére szeptember 27-én  Lengyel Napot tartottak Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy-termében. Az ünnepségen részt vett több keszthelyi intézményvezető, a képviselőtestület jó néhány tagja, a környéken élő lengyelek, a város érdeklődő lakossága. 

Megtisztelte az ünnepet Jacek Lelek polgármester vezetésével Keszthely testvérvárosának Stary Sącznak delegációja is.

A lengyel és magyar himnusz elhangzása után dr. Cséby Géza  a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, majd Ruzsics Ferenc Keszthely város polgármestere köszöntötte  a megjelenteket, kiemelve a két nép között meglévő, egymás iránti tiszteletet, szeretetet és megbecsülést.  Jacek Lelek a történelmi kapcsolatokról, a két nép közös történelméről szólt beszédében, kiemelve a lengyelek magyarországi befogadását, a Keszthely és Stary Sącz közötti több éves és egyre erősödő kapcsolatot.

Chopin, Bartók és Lutosławski műveinek meghallgatása után két rövidfilm került levetítésre. A kisfilmek a II. világháborúban lerombolt, majd újjáépített Varsót mutatták be. 

A rendezvény második felében Tadeusz Gajcy Puskára hajtott fejjel versének elhangzását követően három előadást hallhattak a megjelentek. Dr. Mitrovits Miklós  történész, tudományos kutató gróf Teleki Pál miniszter lengyel kapcsolatát elemezte, Varga E. László történész, a magyar-lengyel kapcsolatokról és a lengyelek 1939-es befogadásáról beszélt. Dr. Cséby Géza irodalomtörténész, tiszteletbeli lengyel konzul Boglarczycy címmel tartotta meg előadását, emlékezve a háború alatt Balatonbogláron működő lengyel gimnáziumról és líceumról, annak diákjairól és tanárairól.

A rendezvény alatt minitárlatot tekinthettek meg a Lengyelországban és Magyarországon kiadott lengyel-magyar vonatkozású, a menekültügyről, annak történetéről szóló könyvekből.

Az előadásokat követően beszélgetésre került sor, majd a résztvevők a Keszthelyi Pantheonban  megkoszorúzták a lengyel menekültek befogadásának emlékére 1999-ben felavatott márványtáblát. Ezt követően a Deák Ferenc utcai, egykori lengyel üdülőtábor és szanatórium falának emléktáblájánál a két polgármester, valamint a tiszteletbeli konzul helyezte el koszorúját.

Stary Sącz város polgármestere, a város delegációja és a tiszteletbeli lengyel konzul a Szent Miklós temetőben virágot helyezett el a háború alatt Keszthelyen meghalt és eltemetett lengyel menekültek sírján.

Másnap (szeptember 28.)  a két város polgármestere Keszthelyen a IV. Béla parkban elültette Szent Kinga fáját. A fiatal csemete, a legenda szerint, a magyar királylány által elültetett, mára sajnos elhalt, hársfának magjából sarjadt ki.  A kis magoncot két évvel ezelőtt ajándékozta Stary Sącz a 770. évét ünneplő  Keszthelynek. A szépen megerősödött fácska most került kiültetésre. Előtte tábla hirdeti idekerülésének történetét.

( GCS)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje