biglogo archivum

Kiskunhalason mutat be ezüstmisét október 6-án P. Marian Adam Waligóra, a częstochowai kegyhely és kolostor házfőnöke az egyházközség jubileumi eseményén.

A Kiskunhalas-Alsóvárosi Szent Péter és Pál Főplébánia közössége idén júniustól 2020 októberéig különböző liturgikus eseményekkel, lelki és közösségi programokkal emlékezik meg az egyházközség megalapításának idén 250 éves jubileumáról és a templomszentelés 2020. októberében ünnepelt 250. évfordulójáról.

Ennek egyik következő, kiemelt eseménye 2019. október 6-án, a templomszentelés évfordulójának napján lesz, amikor a plébánia közössége az egyházközség megalapításának jubileumát ünnepli. 1766-ban Mária Terézia parancsára a város telket ajándékozott a katolikus egyháznak templom, paplak és iskola építés céljára. A középkori plébánia a török hódoltság után megszűnt, újraalapítása 1769-ben, idén 250 éve történt az első plébános kinevezésével. A templom építése még abban az évben megkezdődött.

Malczyk Károly és Pawlik Milada lengyel menekült házaspár festette ki a templomot 1944-ben, 75 évvel ezelőtt. A templomban mára számos újabb lengyel vonatkozás fellelhető. A tavaly ősszel Stanislaw Dziwisz bíboros úrtól kapott Szent II. János Pál pápa vérereklyét őrzik itt, valamint  a Szent Fausztina nővérhez kötődő Irgalmas Jézus festmény mellett Szent Maximilian Kolbe atya képe is jelen van a templom azon részében, ahol a lengyel házaspár által festett czestochowai Fekete Madonna ábrázolás látható.

Az évente több millió zarándok által felkeresett częstochowai kegyhely - Lengyelország lelki fővárosa - kolostorának házfőnöke P. Marian Adam Waligóra OSPPE 2019. október 6-án, vasárnap Kiskunhalasra látogat, hogy az egyházközség jubileumi eseményére emlékezve délután 16 órakor hálaadó szentmisét mutasson be. Az ünnepi szentmisén közreműködik és a szentmisét követően hangversenyt ad a templomban a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.

Ft. Hozdik Zsolt kanonok, plébános meghívását tavaly ősszel adta át a lengyelországi kegyhelyen a házfőnök részére Kuris István László önkormányzati képviselő, így közel egy éves előkészítés előzi meg a kiskunhalasi látogatást.

Marian Adam Waligóra pálos szerzetest 1994-ben szentelték pappá Częstochowában. Fiatal szerzetesként magyarul is tanult a magyar alapítású rend gyökerei miatt, valamint a magyarországi pálosokkal való kapcsolattartás érdekében. Pappá szentelése után újmisésként Magyarországra, a pécsi pálos kolostorba került, és ott végzett egy éven keresztül lelkipásztori szolgálatot, elmélyítve ezalatt magyar nyelvi, történelmi és kulturális ismereteit.

Lengyelország nemzeti kegyhelyére, Częstochowába, a Jasna Góra-i pálos kolostorba helyezték: 2014-ig a kegyhely igazgatóhelyettese volt, 2014-ben a kolostor házfőnökhelyettese, majd (97.) házfőnöke lett: a pálos rend legnagyobb kolostorának, több mint száz szerzetesnek elöljárója.  

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje