biglogo archivum

Szeptember 1-én a II. világháború kitörésének a 80. évfordulóján, a Farkasréti temetőben dr. id. Antall József, Baló Zoltán és Utassy Lóránd – Lengyelország és a lengyelek híres barátainak sírjainál megemlékezési ünnepséget rendezett a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület.

Az ünnepségen részt vettek a diplomácia képviselői, prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, Tomasz Trzciński ezredes - katonai attasé, Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója és Dominika Teske, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese. A Magyar Kormány részéről az ünnepségen jelen volt Németh Szilárd honvédelmi államtitkár. Az ünnepségen képviseltette magát a Szent Adalbert Egyesület, az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület, a lengyel nemzetiségi önkormányzatok képviselői Małgorzata Soboltyńki  - az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettesének a vezetésével (lásd: fénykép), valamint a magyarországi lengyel iskolák igazgatói – Beata Mondovics és Lang Anna. Az ünnepségre Lengyelországból is érkezett vendég; Zofia Lang, a varsói Dr. id. Antall József Lengyel-Magyar Baráti Egyesület képviselője volt jelen. A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen részt vett dr. id. Antall József családja és Baló Zoltán ezredes lány unokája. Az imát Maciej Józefowicz atya vezette fel. A megemlékezésen beszédet mondott prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet és Németh Szilárd honvédelmi államtitkár. Felolvasásra került egy levél, amelyet az ünnepség résztvevőinek címeztek, a levelet Mariusz Błaszczak, Lengyelország honvédelmi minisztere írta, ő látta el az ünnepség fővédnökségét is. A megemlékezésen jelen volt és díszőrséget állt a Magyar Honvédség alakulata, valamint a Wysocki Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete.

A II. világháború rendkívül nehéz próbatételekor a magyarok és a lengyelek barátságból „sikerrel levizsgáztak”. Számos lengyel honfitárs a magyaroknak köszönhetően menekült meg. A budai ünnepségen méltó módon emlékeztek meg a hősökről és tettek tanúbizonyságot a két nemzet barátságáról.

(b., fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje