biglogo archivum

Nyári melegben és napsütésben került sor augusztus 24-25-én a 11. Ószandeci Kézműves Vásárra (11 Starosądecki Jarmark Rzemiosła). A számos kézműves, kiváló cukrász, pék, húsfeldolgozó, Ószandec Picterén felállított ízléses „sátorvárosban” árulta portékáit.

A középre felállított színpadon nemzetközi együttesek szerepeltek. A vásár nemzetközi jellegét az adta, hogy a lengyelek meghívására a település két magyar testvérvárosa Keszthely és Dunakeszi elfogadták az invitálást. Itt voltak a küngösi Szent Kinga Éléstár képviselői is. Erdélyből a székelykeresztúri delegáció vett részt e vásáron. Míg a küngösiek remek gyümölcs és zöldség-készítményeikkel, addig a keszthelyiek, a dunakesziek és székelykereszturiák a magyar konyha ízeit, a helyben főzött gulyáslevest, csülkös bablevest és székelykáposztát ajánlottak a vásárra érkezőknek. A magyar gasztronómia sikere nagy volt. Érdeklődést váltottak ki az erdélyi fából faragott használati tárgyak. Nagy érdeklődésre tarthatott számot a keszthelyi népművész házaspár, akik a csuhébaba, szarufaragás, tojásfestés rejtett titkaiba avatták be a lengyeleket.

Ez az alkalom arra is kiválónak bizonyult, hogy a vendéglátó város polgármesteri hivatalában a település vezetésével is találkozhassanak a delegáció tagjai. Itt a további együttműködés kérdéseit, lehetőségeit  tárgyalták meg, különös tekintettel a turizmusra és a közös projektek megvalósítására.  A delegáció tagjai ellátogattak Krakkóba és Auschwitzba.

Keszthely delegációját a város polgármestere és jegyzője, Küngöst és Székelykereszturt a település polgármestere vezette. Részt vette a rendezvényeken dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul.

(inf. szerk.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje