biglogo archivum

Elsőrendű ereklyét – Szent II. János Pál vérét helyezték el augusztus 20-án az edelényi Jézus Szíve templomban, a várost pedig a szent oltalmába ajánlották.  A szentmisét a szentbeszéddel dr. Ternyák Csaba egri érsek tartotta.

A mise végén Jakub Gil wadowicei nyugalmazott plébános többek között a következő szavakat intézte: „Nagy örömmel kijelenthetem, hogy az Önök városának Szent II. János Pál a védőszentje. Méltán viselheti ezt a címet. Ez a szent pápa a világ országaiban zarándokolva mindig az emberek közelében akart lenni. Tanítása szerint az ember és a család az alapvető út az Isten felé. Azzal a nappal, amikor a szent pápa az Önök védőszentje, elhoztam Önöknek II. János Pál egykori titkárátl, Stanisław Dziwisz bíboros atyától a szent pápa vérét tartalmazó ereklyét, amely az Önök védőszentje e földön való  jelenlétének tárgyi bizonyítéka. Gil atya szavait az az Artur Prenkiewicz ferences atya fordította, aki Miskolcon teljesít szolgálatot.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek atya megköszönte ezt a csodás adományt, amely a magyar és a lengyel nemzet kapcsolatát erősíti. A szertartáson jelen volt Orosz Atanáz görögkatolikus atya, aki megáldotta az idei aratásból készített kenyeret. Szintén a szentmise keretében avatták fel a város patrónusának szobrát, amely Molnár Oszkár edelényi polgármester és Kelemen István plébános atya támogatásával készült. Zdzisław Banaś siewierzi polgármester pedig átadott egy Szent II. János Pált ábrázoló képet.

Molnár Oszkár edelényi polgármester meghívására magyar hívők, önkormányzati képviselők, a wadowicei és a siewierzi delegáció (Edelény testvérvárosa), Wesolowski Korinna elnök vezetésével a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület képviselői, valamint Csúcs Halina volt lengyel nemzetiségi szószóló vettek részt az ünnepségen.

 ( inf. GP-b, fotó Pál B.) 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje