biglogo archivum

2019. július 28-án immáron 25. alkalommal, a derenki dombon található lengyel kápolnánál – amely az egykori Szent Simon és Júdás Tádé templom helyén épült 1994-ben – megtartották a már hagyományos Derenki Búcsút az Aggteleki Nemzeti Park területén.

Az eseményen részt vettek az egykori derenkiek leszármazottai, magyar barátaik, lengyel vendégek, köztük a Podhalei Szövetség nowy targi részlegének képviselői, akik ünnepi lobogókkal érkeztek. Vendégek érkeztek Białka Tatrzańska területéről is, köztük az ottani Szent Simon és Júdás Tádé templom plébánosa és Jan Byrski atya, a Tátrai regionális közigazgatási egység vezetője, Piotr Bąk, Magyarországról eljöttek a lengyel nemzetiségi önkormányzatok képviselői, főleg BAZ megyéből, de jöttek vendégek Szolnokról, Pécsről, Egerből, és Budapestről – az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Bátori Zsolt részvételével, valamint jelen volt dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló. Jelen voltak a polóniai intézmények és a civil szervezetek – a Bem József LKE, a Szent Adalbert Egyesület, a Polonia Nova Egyesület, a győri Piłsudski Egyesület, valamint a Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesületének képviselői is, de jelen volt a magyar íjászok egy csoportja is.

A búcsú ünnepi köszöntőkkel kezdődött. Beszédében Bátori  Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy az elmúlt generációk tisztelete fontos a nemzeti identitás megőrzésében, de beszélt a polóniai egységmegőrzéséről is. Dr. Rónayé Słaba Ewa nemzetiségi szószóló asszony szintén ünnepi beszédet tartott. A beszédek után lengyel-magyar ünnepi szentmisét tartottak Bukovenszky Zoltán vezetésével, valamint Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Jan Byrski białka tatrzańskai plébános atya és a sajószentpéteri Takács Alajos atya koncelebrálásával. A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum elhozta a Derenk történelméről és a lengyel-magyar történelem hölgy alakjairól szóló kiállítását.

A temetőben az ott nyugvó elhunyt derenkiekért elmondott rövid ima után koszorúkat és virágokat helyeztek el, a domb melletti tisztáson pedig ebédel várták a vendégeket. A színpadon fellépett a Szczawnicából érkezett „Jaworcanie” górál együttes, a helyi „Polska Drenka” valamint az emődi Pincegazdák Dalárdája. A hivatalos és kevésbé hivatalos egyeztetések és beszélgetéseken arról esett szó, hogy 300 év után miként lehet tekinteni a szepesi-derenki identitásra és a közelgő önkormányzati választások után mi lesz a derenki föld sorsa.

A búcsú szervezője a hagyományoknak megfelelően az Országos Lengyel Önkormányzat, a Lengyel Közművelődési Központ, a Sajószentpéteri Lengyel Önkormányzat voltak az Emődi, Edelényi, Ládbesnyői, Miskolci, Múcsonyi , Szögligeti és Budapest XI. Kerületi LNÖ, illetve a BAZ megyei Megyei Tanács, a Szögligeti és Emődi Önkormányzat, valamit magánszemélyek támogatásával. Az idei búcsút  az Országos Lengyel Önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagilag támogatta.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje