biglogo archivum

A két hazát is magának tudó Konrad Sutarski volt a vendége az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesületnek 2019. május 8-án. (Társszervező és helyszín a Csuka Zoltán Városi Könyvtár.) 

Ahogy Bazsóné Megyes Klára elnök fogalmazott, nehéz meghatározni az est „műfaját”. Lehet nevezni életmű bemutatásnak, előadásnak, könyvbemutatónak. A résztvevők belepillanthattak Sutarski úr eddigi életművébe, „előadást” hallhattak a lengyel-magyar történelem közös vonásairól, párhuzamairól, esetleges összefonódó történéseiről. De könyvbemutató is volt, elsősorban a Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. könyvről beszélgetett a „nem hivatásos történésszel” Bazsóné Megyes Klára (aki egyébként történelem szakos).

 Az egyesület tagjainak az elhangzottak nem voltak teljesen újak, hiszen a szervezet története alatt 17 lengyelországi tanulmányúton vettek részt, bejárva Dél-Lengyelországot, valamint 8 alkalommal a magyarországi (és felvidéki, valamint partiumi) lengyel emlékhelyeket - főleg a menekülttáborok helyszíneit - keresték föl. Ezeken az utakon mindig elhangzanak azok a történelmi ismeretek, amelyekről Konrad Sutarski könyve is szól. Természetesen az egyesület egyéb programjai is segítik a zömmel magyar tagokból álló egyesület ismeretszerzését. Ilyen összefoglalás azonban nagyon hasznos segítség, megerősítés mindenki számára. A külső vendégek pedig  új ismeretekkel távoztak a rendezvényről.

Az esten megismerkedtek a résztvevők a történelmi könyvvel, Sutarski úr pedig az izgalmasabb témákról kiemelten beszélt. Falitérképen mutatta az események színhelyeit.A nagyszerű, valóban jól használható, gazdagon illusztrált Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. könyvet – ahogy Konrad Sutarski többi könyvét is - jó szívvel ajánlom  lengyeleknek és magyaroknak egyaránt.

Szó esett legutolsó kötetéről, Az emberi ellenállás stációi című könyvről is. A szerző elmondta, hogy bizonyos témák másképp, az érzelmeket jobban kifejezve és megmutatva  versbe kívánkoztak,  ezek a versek vannak összegyűjtve a kötetben, de fontos, a két népért aggódó két nagyobb tanulmányát is tartalmazza a kötet. Dózsa Lajos Kazinczy-díjas tagunk értő felolvasásában hallhattuk a verseket.

A jó hangulatú esten a résztvevők beszélgethettek is a szerzővel, kívánva neki jó egészséget, erőt a további munkájához.

 

Bazsóné Megyes Klára

Fotó Szabó Andrea

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje