biglogo archivum

A gazdag és sokszínű magyarországi lengyelség számos itt lakó honfitárssal - köztük a BAZ megyeiekkel – megünnepelte a független Lengyelország 100. születésnapját. November 11-én a XII. kerületi Apor Vilmos téren koszorúzást szervezett a Bem József LKE.

A hely története egészen 1936-igy nyúlik vissza, amikor az akkori Magyar-Lengyel Társaság emléktáblát avatott a lengyel függetlenség atyjának, Piłsudskinak az emlékére, ahol 1945-ig találkoztak az emberek. 44 év szünet után a rendszerváltáskor a Lengyel Kulturális Egyesület újra folytatta a polóniai találkozók hagyományát, ezek is november 11-én folytatódtak. A lengyel függetlenség centenáriumi évének szeptemberében a lengyel és a magyar Parlament elnöke, Marek Kuchciński és Kövér László részvételével, Budapest XII. kerületében a Lengyel Nagykövetség és a Budapest XII. kerületi Önkormányzat munkájának köszönhetően, a Bem József LKE ötlete nyomán a Csörsz utcánál található parkban felavatták Józef Piłsudski mellszobrát. November 11-én az ünnepi szentelést Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa tartotta, a szertartáson közreműködött Szczucinek k/ Dąbrowy Tarnowskiej Tűzoltózenekara. Az ünnepségen résztvevők az Apor Vilmos tér és a Csörsz utca között utazhattak a „függetlenségi vonattal”. A két ünnepséget a Bem József LKE és a Budapest XII. kerületi LNÖ szervezte. Az eseményen jelen volt Jerzy Snopek Lengyelország nagykövete a feleségével, Marcin Sokołowski konzul, Joana Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója, a XII. kerületi Önkormányzatot pedig Praimajer Mária képviselte.

Szintén november 11-én Budapesten autós felvonulást tartottak a belvárosban, ahol a gépkocsik a lengyel nemzeti színekkel díszítve vonultak fel és ünnepélyes keretek között véget ért a Függetlenségi Staféta, amelyet dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló szervezett. A staféta júliusban rajtolt Derenken, 23 helységen át haladt és a Budapesti Hadtörténeti Múzeumnál ért véget.

Ezután a múzeum Márványtermében találkozót szervezett a Fővárosi Lengyel Önkormányzat, ahol fellépett a Lengyel Iskola ifjúsága és a „Polonez” ének- és táncegyüttes; a helyszínen fogadást is tartottak. Onnan a Wysocki Légió vezetésével és a lengyel katonai dalokat játszó szcucineki zenekarral ünnepi díszmenetben átvonultak az ünneplők a Mátyás templomhoz, ahol felolvasták Piłsudski független Lengyelországról szóló kiáltványát, a „Polonez Együttes” vezetésével közösen eljárták a polonezt, a Halászbástyáról pedig fehér és piros léggömbök emelkedtek a levegőbe.

Az ünnepség csúcspontjaként Krzysztofa Zadarko vezetésével, lengyelk és magyar papok koncelebrálásával szentmisét mutattak be a Mátyás templomban lengyel haza szándékára, ezután pedig ünnepi orgonahangversenyt adott Sławomir Kamiński lengyel orgonaművész. A budapesti centenáriumi lengyelségi ünnep a következő magyarországi lengyel szervezek segítségével és együttműködésével jöhetett létre: Bem József LKE, Szent Adalbert Egyesület, Polonia Nova Egyesület, Lengyel Nagykövetség, Lengyel Intézet, lengyel nemzetiségi szószóló, lengyel iskolák, Fővárosi Lengyel Önkormányzat, Országos Lengyel Önkormányzat, V., XI., XII. és XVIII. kerületi LNÖ, valamint az Érdi LÖ és Lengyel Légió.

(szerk. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje