biglogo archivum

Június 23-án Budapesten megünnepelték a Magyarországi Polónia Napját, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat szervezett. Az ünnepség mottója „Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója” volt.

A hagyományosan Szent László napjának – 1996 óta a magyarországi polónia védőszentjének - időszakára eső  Polónia Napjának ünnepsége ünnepélyes felvonulással kezdődött Budapest utcáin. A menet a Szent István bazilikába tartott, ahol Snell György Esztergom-Budapest egyházmegyei segédpüspök, valamint Krzysztof Grzelak, Juhász Adorján és Bese Gergő atyák szentmisét mutattak be. A szentmisén tiszteletét tette dr. Ryszard Majer szenátor és prof. Jerzy Snopek nagykövet a feleségével.

Az idén kivételes helyszínen, a Szent István bazilikában adták át az idei polóniai díjakat. Az idei Szent László Díjat Soltész Miklós a Miniszterelnöki Nemzetiségi és Egyházi ügyekért felelős államtitkár vehette át., laudációjában pedig ezt olvashatjuk: „A lengyelség szimpatizánsaként, a magyarországi nemzetiségek ügyéért elkötelezett emberként is ismert. Jelentős érdemei vannak a magyar és lengyel egyházak közötti együttműködés terén. A budapesti Lengyel Templomunk jelentős támogatást kapott a magyar minisztériumból. A díjjal köszönetünket fejeztük ki a Lengyel Keresztény Kultúra Napjának, valamint a „Lengyelország és Magyarország történelmi szerepe a keresztény Európa védelmében” című konferencia támogatásáért, az OLÖ székháza felújításának és beépítésének, továbbá a balatonboglári Oktatási és Továbbképzési Központ finanszírozásáért.  Szent László az ilyen jellegű ügyek és kezdeményezések védőszentje, ezért ez a díj köszönetnyilvánítás Soltész Miklós felé azért az odaadó munkáért, amellyel a lengyel–magyar barátság erősítéséért hosszú ideje fáradozik. Soltész Miklós a díjjal járó pénzjutalmat a 2002-ben Balatonkeresztúron balesetben elhunyt lengyel zarándokok emlékére emelt emlékmű felújítására ajánlotta fel.

Magyarországi Lengyelekért Díjat vehetett át Nagy Ewa, aki 2008 óta a Lengyel Ház munkatársaként tevékenykedik. Lelkiismeretesen végzi a munkáját, már a kezdetek óta elkötelezett volt az idősebb és magányos magyarországi lengyelekért végzett társadalmi munkában, melynek folyamán ezeket az embereket otthonaikban és a kórházakban látogatta. Három éve a magyarországi lengyel rendi nővérekkel közösen szervezi a Senior Klubot és szinte minden szentmise után a Lengyel Házban szolgál. Munkáját áldozatos szolgálatkészség jellemzi lengyel honfitársai irányába. Mihalik Imre is Magyarországi Lengyelekért Díjat vehetett át. Évtizedek óta lelkes és lelkiismeretes támogatója Derenknek, őrzője az értékeknek, a hagyományoknak, a történelemnek. Évek óta egyik főszervezője a Derenki Búcsúnak. Derenk történelmét az odalátogatók részére hitelesen mutatja be, legyen szó hivatalos delegációk tagjairól vagy turistákról. Derenk gondnokaként rendben tartja a romközség, a temető területét egész évben. Szorgalmas résztvevője és szervezője egyéb lengyel rendezvényeknek is. Nemcsak Derenk történelmének elhívatott idegenvezetője, hanem élharcosa annak a törekvésnek is, hogy a romközség kezelői joga az iskolával, temetővel, kápolnával együtt visszakerüljön a lengyel közösséghez. Az OLÖ a díjat az Újpesti Lengyel-Magyar Családok Egyesületének is oda adományozta. Az egyesület 1986-ban keletkezett Újpesti Lengyel-Magyar Baráti Kör néven. Az egyesület célja a lengyel-magyar vegyes családok kulturális és társadalmi szintű támogatása. Minden hónap harmadik csütörtökén ezek a polóniai családok összejönnek az Újpesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat székházában. A klubnak jelenleg 37 család a tagja, de ezek nem csak Újpesten hanem a város egyéb kerületeiben is megtalálhatóak. A klub szorosan együttműködik az Újpesti LNÖ-al. Évek óta havonta egyszer a klub tagjai szentmisére jönnek össze az önkormányzati székházba. Magyarországi Lengyelekért Ifjúsági Díjat vehetett át Verő Kristóf, lengyel-magyar családból származik. A magyarországi Lengyel Iskola székesfehérvári intézményének az egykori tanulója, aki jelenleg Gödöllőn tanul. Nem sajnálja az energiáját, amelyet a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság bővítésében - ápolásában kifejtett társadalmi munkába fektet bele. Mivel mindkét nyelven kitűnően beszél, számos alkalommal tevékenykedett tolmácsként ifjúsági táborokban, ezen kívül segített a Székesfehérvár és Opole közötti testvérvárosi kapcsolat erősítését célzó programokban. Mint a Székesfehérvári Lengyel Iskola tanulója gyakran vett részt a W. Broniewski tarnówi nemzetközi szavalóversenyen, ahol többször is első díjat nyert.

Az ünnepségen részt vett a „Wspólnota Polska Egyesület” elnöke, Dariusz Piotr Bonisławski, aki elismerésben részesítette dr. Csúcs Lászlóné Halina volt- és dr. Rónayné Słaba Ewa jelenlegi szószóló asszonyokat (arany fokú kitüntetés), valamint Jadwiga Abrusánt és Ewa Modrzejewskát asszonyokat (ezüst fokú kitüntetés).

60. születésnapját ünnepelte a Bem József LKE, a 25 éves évfordulóját ünnepelte a Szent Adalbert Egyesület, papi szolgálatának 25 éves évfordulóját ünnepelte Krzysztof Grzelak atya, idén 20 éves a „Lengyel Légió” és az MTVA közszolgálati rádiónak lengyel szerkesztősége, 10 éves a „Polonia Nova Egyesület”, ezen felül több kerek születésnapos személy és házassági évfordulós pár is oklevelet és virágcsokrot vehetett át; ők ünnepi jókívánságokban is részesültek.

Az ünnepségen felolvasták a lengyel kormány által küldött gratulációs leveleket. Az ünneplő vendégek a mise után a Szent István téren megtekinthette a Nowy Sącz Határőrségi Reprezentációs Zenekarának katonai mustráját is. A polóniai ünnepségen részt vett Csallóközi Zoltán – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesi tanácsadója és Okos Márton a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke. A polónia számos tagja, lengyel önkormányzati képviselők és magyar szimpatizánsok is jelen voltak.

Az idei ünnepség háziasszonya Małgorzata Soboltyński mb. OLÖ elnök volt, a moderátor szerepét Katarzyna Desbordes-Korcsev töltötte be. Az ünnepséget az OLÖ által a bazilikai altemplomban rendezett állófogadás zárta.

Az ünnepség a Wspólnota Polska Egyesület támogatásával, a Szenátusi Kancellária polónia és a külhoni lengyelek támogatására szánt források segítségével és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került megrendezésre. 

(b. fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje