biglogo archivum

Május 4-én a Lengyel Alkotmány Napját ünnepelték a Pesti Vigadóban. A lengyel és a magyar himnusz elhangzása után a meghívott vendégeket Jerzy Snopek professzor, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte.

Felesége Gedeon Márta asszony felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök Beata Szydło lengyel miniszterelnök asszonynak írt levelét.

A díszterem zsúfolásig megtelt vendégekkel, köztük nagykövetségek, lengyel szervezetek, valamint a budapesti és vidéki polónia képviselői.
A köszöntő beszéd után ünnepi fogadás vette kezdetét a gyönyörű teremben.
1791. május 3-án fogadta el a Lengyel Köztársaság és a Litván Nagyhercegség közös Szejmje a Két Nemzet Alkotmányát. A Május 3-i Alkotmány az újkori Európában az első, a világon pedig – az amerikai után – a második írott alaptörvény. Az 1797. május 3-i Alkotmány elfogadásának évfordulója máig a legfontosabb állami ünnep Lengyelországban, 2007 óta pedig Litvánia nemzeti ünnepe is. Ez a dokumentum a független lengyel állam későbbi alkotmányaihoz is mindig alapul szolgált. A ma érvényben levő lengyel alkotmányt 1997-ben fogadták el, és azóta összesen kétszer módosították. Május 2-án és 3-án nemcsak a lengyel hivatalokra, hanem az otthonokra is kikerülnek a fehér-piros zászlók. (Május 2-a a nemzeti lobogó és a diaszpórában élő lengyelek: a Polonia napja Lengyelországban.) Új szokás, hogy a lengyelek fehér-piros kokárdát tűznek ki a Május 3-i Alkotmány Ünnepén.

(Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje