Március 23-án hagyományos lengyel húsvéti ételszentelésre, valamint a közelgő húsvét ünneplésére és kötetlen beszélgetésre gyűltek össze a XVIII. kerületi lengyelek, családjaik és barátaik.
A délután 5-kor kezdődött rendezvényen Balogh Katarzyna Mirosława, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a rengeteg vendéget. Ezek után Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa beszélt a lengyel húsvéti szokásokról, majd megszentelte az asztalon sorakozó ünnepi ételeket - sonkát, tojást, kenyeret, kalácsot – és a jelenlévőkre is áldást osztott. A számos vendég között jelen volt Anna nővér és Sobołtyński Róbertné is.
A hagyomány szerint a lengyel húsvéti kosárba hét különböző étel kerül. A bárány a feltámadt Krisztust jelképezi, a tojás az új életet, a torma az erőt, a felvágott a termékenységet, a sajt a háziállatok egészségét, a só az igazságot és a rossz szellemek elűzését, a kalács vagy sütemény pedig a rátermettséget.
Az ünnepi ételszentelés után mindenki kedvére válogathatott a finomságokból. Előételnek lengyel żurek, majd változatos hidegtál következett, innivalónak pedig Egri Bikavért és üdítőt lehetett választani.
Mindeközben a gyerekek színes húsvéti tojásokat és nyuszifigurákat festettek. Aki pedig már az otthoni ünnepi fogásokra készült, bevásárolhatott a Leśniak pultjánál, ahol folyamatosan kígyózott a sor a számtalan finom lengyel felvágottért és kolbászért.
(Ijjas A.)