biglogo archivum

Már beszámoltunk a Szentendrén bemutatott kiállításról, amely a második világháborúban Magyarországra befogadott lengyelekről szól. Ennek a kiállításnak a másik része most nyílt meg március 23-án délelőtt az ELTE Múzeum körúti épületében, a Szláv és Balti Filológiai Intézet előtt.

Számos érdeklődő – javarészt hallgatók és az Intézet munkatársai – gyűlt össze, hogy bepillantást nyerhessen a múltba, azoknak a lengyeleknek a mindennapi életébe, akik 1939-ben hazánkba menekültek.
A megnyitón jelen volt Buskó András, az Országos Lengyel Önkormányzat tagja, Małgorzata Radwan-Vass, a budapesti Lengyel Nagykövetség első titkára, Lukács István, az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója, valamint az Intézet munkatársai. Rövid beszédet mondott dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, a kiállítást pedig Virágh József, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának igazgatója mutatta be.
A kiállítás anyaga Grzegorz Łubczyk lengyel újságíró gyűjteményéből származik, aki az Emlékezés – Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 című könyv szerzője. A képek híven mutatják be, hogyan éltek a hazánkba menekült lengyelek. Hogyan érezték itt magukat, hogyan őrizték meg kultúrájukat, szokásaikat, nyelvüket.
Szó esett a balatonboglári lengyel gimnáziumról is, amelynek fontos szerepe volt ebben, s amely a második világháború idején az egyetlen lengyel nyelven oktató gimnázium volt egész Európában. Az egykori balatonboglári plébános, Varga Béla is megjelenik a képeken, aki kiemelkedő segítséget nyújtott a lengyeleknek s aki a gimnázium létrehozását is kezdeményezte.
S végszóként, éppen a kiállítás megnyitásának napján, március 23-án ünnepeljük a lengyel-magyar barátságot, amelyet 2007 óta minden évben ezen a napon tartunk.
(inf. Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje