biglogo archivum

Március 21-én a katowicei Bazilikában Wiktor Skworc érsek celebrálta az ünnepi szentmisét – magyar, lengyel és latin nyelven – a Magyarországról érkezett atyákkal együtt. A misén, amely a kilencedik Magyar – Lengyel Barátság Napi központi rendezvények része volt, részt vettek Lengyelország és Magyarország köztársasági elnökei: Bronisław Komorowski és Áder János.

A rendezvénysorozat egyik legfontosabb eleme a Henryk Sławik és id. Antall József emlékművének avatása volt. A szobor tervének alkotói: Jan Kuka – szobrász és Michał Dąbek - építész. A szobron elhelyezett felirat arról tudósít, hogy a két hős három nemzet(lengyel, magyar és zsidó)hőse, akik a II. világháború idején sok – sok lengyel és zsidó menekültéletét mentették meg Magyarországon

A Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarának új székházában a hivatalos beszédek elhangzása után, miután átnyújtották a szimbolikus zászlót Budapest képviseletének, megtartották az ünnepi hangversenyt.

A magyar államfő koszorút helyezett el Murcki városában a szovjet hadsereg által 1945 januárjában meggyilkolt magyar honvédek sírjánál. Sírjuk egészen 2012-ig névtelen volt, 2013-ban újíttatta meg Katowice akkori városvezetése.

Este a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia koncerttermében Barátság Gála volt, közreműködött: budapesti Hungarian Folk Embassy, valamint Joszko Broda „World music" magyar és lengyel sztárjaival. A koncertet a magyar és lengyel testvérvárosoknak dedikálták.

Az idei központi ünnepségre számos vendég érkezett Katowicébe: Henryk Sławik és Antall József családja, a magyar és lengyel Interparlamentáris Unió magyar – lengyel szekciójának tagjai, a magyar Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója, dr. Csúcs Lászlóné, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, dr. Rónayné Słaba Ewa, valamint több mint 300 fős lengyel csoport Magyarországról.

Katowicében megemlékeztek három nemzet – lengyel, magyar és zsidó – hőseiről, megerősítették a magyar-lengyel kapcsolatokat. Egész héten keresztül tartottak a kísérő rendezvények – kiállítások, filmbemutatók, sakkverseny, melyen díszvendég volt Polgár Judit. Az ünnep alkalmából számos magyar – lengyel kiadvány készült, pl. „Győrben kezdődött" vagy Katowice és Miskolc testvérvárosi kapcsolatait bemutató kiadvány.
(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje