biglogo archivum

Éppen tavaly, 2014-ben volt 75 éve annak, hogy egy nehéz és embert próbáló időszakban a magyarok a szorult helyzetben lévő és életveszélybe került lengyeleknek a segítségére siettek.

A megemlékezések, programok és múltat felelevenítő események azonban idén is folytatódnak.

Ennek szép példája az a kiállítás, amelynek most a szentendrei Városház Galéria ad otthont. A "Lengyel menekültek Magyarországon a II. világháború idején" tulajdonképpen egy fotósorozat, amely élethűen idézi fel a múltat.
Ahogy arra Virágh József, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának igazgatója is felhívta a figyelmet a kiállítás bemutatásakor: azokat a jeleneteket igyekeztek megragadni, amelyeken valóban megjelenik a segítségnyújtás.
Olyan, a lengyelek megsegítésében múlhatatlan érdemeket is elért alakok is feltűnnek a képeken, mint Henryk Sławik vagy Antall József.
A március 19-én délután tartott ünnepi megnyitóra számos érdeklődő összegyűlt. A jelenlevőket Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntötte rövid beszédében. Elhangzott, hogy a két nép barátsága régen és most is létezik, valamint hogy Szentendrén is jelen vannak a lengyelek, akik tovább emelik a város kulturális sokszínűségét.
A most hétvégén Katowicében megrendezésre kerülő lengyel-magyar barátság ünnepe miatt Roman Kowalski lengyel nagykövet nem lehetett jelen, néhány üdvözlő sort küldött a megnyitó alkalmából. A rendezvényen dalok és versek hangzottak el lengyelül és magyarul Szarkowicz Regina és Mészáros Máté közreműködésével.
Az eseményt követően a "Magyar szív" című, szintén a lengyel menekültekről szóló dokumentumfilm került vetítésre a szentendrei P Art moziban.
(inf. Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje