biglogo archivum

2024 június 6-án Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban szentmisét tartottak a vértanú boldog Jerzy Popiełuszko atya emlékére. 

A szentmisét Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya templom plébánosa és Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális plébánia plébánosa közösen mutatta be. Tál Zoltán atya beszédében kiemelte azt a hősies ellenállást, amelyet Jerzy Popiełuszko atya mutatott, egy igaz ember volt, aki a hit, szabadság és igazságosság mellett tett tanúbizonyságot. Mindenkiért vértanú halált halt; magyarokért és lengyelekért egyaránt. 

A szentmise után a keszthelyi plébános atya bemutatta a vértanú atya életrajzát bemutató könyvet, küldetését, és örömét fejezte ki, hogy a keszthelyi templomban bekapcsolódhattunk a Popiełuszko atya emlékévbe, ezzel is megemlékezhetünk arról a rendkívüli emberről, aki Krisztus katonája volt. Cséby Géza egykori keszthelyi tiszteletbeli lengyel konzul előadását követően lengyel és magyar nyelven, saját fordításában felolvasta Jerzy Fryckowski "List Jerzego Popiełuszki do matki" (Jerzy Popiełuszko levele édesanyjához) című versét.

A végén a Szent Anna kápolnában található Jerzy Popiełuszko képnél virágokat helyeztek el, az ünnepi eseménysorozaton jelen volt Katarzyna Ratajczak-Sowa tanácsadó, a budapesti Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának vezetője.

Inf. és fotó: CsG

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje