biglogo archivum

Szeptember 22-én a „Głos Polonii” negyedéves folyóiratának szerkesztősége szeretettel várta az olvasókat és a szimpatizánsokat a jubileumi találkozóra, amely a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület aulájában került megrendezésre.

Az ünnepi találkozón részt vett Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Aleksandra Borek, a budapesti Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának a munkatársa, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Takácsné Kalińska Katarzyna, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, Alfred Wtulich, a Bem J. LKE jelenlegi elnöke és Korinna Wesolowski egykori elnök, a szerkesztőségi kollégium tagjai, jubileum szervezője Molnárné Monika Sagun, a Lengyel Közművelődési Központ igazgatója, valamint Jadwiga Abrusán, a Budapest V. Kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke, aki egy rendkívüli ajándékkal kedveskedett, amely egy zongora hangverseny volt, amelyen Szilasi Alex zongoraművész, Lengyelország és a lengyelek barátja, a bemes család tagja játszott. Rajtuk kívül az eseményre eljöttek a budapesti és a székesfehérvári „Bem család” tagjai és több polonofil. 

Bożena Bogdańska-Szadai, a lap főszerkesztője beszédében a következőket ismertette: 

„Egy igen kedvező időpontban alakultunk meg 1987-ben a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület szükségességéből és tagjainak kezdeményezésére. A gyökerek egészen a krónikákig – kis brossúráig nyúlik vissza, amely kis formátumban volt kiadva, amely pont 35 évvel ezelőtt vett fel folyóirat formátumot, kezdetben fekete-fehér, 20 évvel később pedig színes köntösben. A „Głos Polonii” lett a 90-es évek közepén rajtoló Országos Lengyel Önkormányzat „Polonia Węgierska” folyóiratának „szülőanyja”. Ez egy rendívül fontos időszaka volt a „Głos Polonii”-nak, ekkor normalizálódtak a kiadással kapcsolatos ügyek, amelyek a „Polonia Węgierska” negyedéves kiadásává tették a lapot, amelyet magyar állami pénzekből és lengyel támogatásokból finanszíroztak a (jelenlegi ottani) Miniszterelnöki Hivatal (KP) közvetítésével és a Wspólnota Polska Egyesület pályázataiból. Az írás megőrizte önálló szerkesztőségét, amelyet Jerzy Kochanowski, Jerzy Królikowski és Alicja Nagy vezetett; a szerkesztőség immáron 15 éve a következő összetételben dolgozik: Bożena Bogdańska-Szadai (főszerkesztő), András Benza-Romanowski Asztalos (magyar szerkesztő), Magdalena Rajtar-Szabó (a szerkesztőség titkára) és Barna Dukay (grafikai szerkesztő), hozzájuk pedig a következő állandó együttműködők csatlakoztak: Maria Ágoston, Agnieszka Janiec-Nyitrai, Tadeusz Krotos, Pál Barbara, Sárközi Edit, Trojan Tünde és Molnár Imre, aki 2021-ben csatlakozott hozzánk. Ne feledkezzünk meg szerkesztőségünk tiszteletbeli tagjairól sem, az elhunyt Jurek Kochanowskiról és Szalai Attiláról, akik segítségével a „Głos Polonii” kibontakozhatott és elnyerhette mai külalakját. A lap publicisztikai-információs jellegű, igyekszik dkumentálni a Bem Egyesület életét, a Magyarországon letelepedett lengyelség életének legfontosabb ügyeit, igyekszik népszerűsíteni a lengyel kultúrát és annak alkotóit, leír mindent, amely ápolja és fejleszti a lengyel-magyar kapcsolatokat és barátságot. A „Głos Polonii” szerkesztősége évek óta kiad egy lengyel és magyar történészek segítségével kidolgozott történelmi brossúrákat. A mi szerkesztőségünkben, a lengyel „Fronda” kiadóval együttműködve lett kiadva a „Węgierski łącznik” (Magyar összeköttető) című könyv. A „Głos Polonii” folyóirat nemcsak a magyarországi lengyelség, hanem több más országban, köztük magában Lengyelországban is ismert, ahol a 2011-ben megrendezett Lengyelségi Média Szervezetek Világfórumán megkapta a Lengyel Sajtószövetség díját. 2017-ben a lengyel kulturális élet dokumentálásáért, valamint a magyar kultúra társformálójaként megkapta a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat.

Úgy gondolom, hogy azért sikerült megmaradnunk, mert össztársadalmi szemléletű emberek dolgoznak a szerkesztőségben, akik saját idejüket és jólétüket nem kímélve azon fáradoztak, hogy az újság FOLYAMATOSAN LÉTEZNI TUDJON. Drágáim, kedveseim, köszönöm nektek! Köszönetet szeretnék mondani az adományozóknak, akik segítségével a lap létezhet, valamint azoknak is, akik segítették a „15-cie z 35-ciu” (15 a 35-ből) című kiállítás létrejöttét, amely a mai naptól látható a Bem J. LKE aulájában – köszönet illeti a Lengyel Közművelődési Központot és a Bem József Lengyel Kulturális Egyesületet. 20 tablón igyekszünk bemutatni az elmúlt 15 év eseményeit, a lap, a borítók, könyvek, cikkek és fotók alkotóit… A rendkívüli fáradozásért és munkáért köszönetet szeretnék mondani Dukay Barna grafikus kollégámnak és mindazoknak, akik segítettek. (…)   

Minden kollégának és társalkotónak szeretnék köszönetet mondani az elmúlt 15 évért és még ennyit szeretnék… koszom az egykori és jelenlegi Bem egyesületi tagoknak, az elnökeiknek, valamint az Országos Lengyel Önkormányzatnak. 

Kedves Barátaim, az újság, amely 35 éve van Nektek, Titeket szolgál, nemcsak, mint információs - publicisztikai platform, hanem, mint egy olyan fórum, ahol barátságban dokumentálni lehet a lengyel – magyar információkat és gondolatokat, és ez maradjon is így! 

Ezekkel a szavakkal lezárult az ünnepség hivatalos része – emlékeztet a főszerkesztő aszony és Asztalos Benza-Romanowski András. magyar szerkesztő. 

A jubileumi eseményhez egy csodálatos Szilasi Alex koncert társult, ahol lengyel darabok csendültek fel. Ünnepi jókívánságok, pezsgős koccintás és kellemes atmoszférájú beszélgetések társultak a kötetlen ünnepléshez. A „15 a 35-ből” című kiállítás október végéig látható a Bem J. LKE aulájában.

 

kidolg. szerk., fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje