biglogo archivum

Az V. Kerületi Lengyel Önkormányzat közreműködésével a 2022 szeptember 18-án a budapesti Aranytíz Kultúrházban megtartották a „Wstyd” (Szégyen) című darab ősbemutatóját, a darab rendezője Małgorzata Bogajewska volt, a darabot pedig a krakkói Teatr Ludowy-ban készítették elő.

A „Wstyd” című drámát Marek Modzelewski írta, és ahogy megtudhatjuk a színház internetes portáljáról, „bár sok minden utalhat rá, a hősök és a szituációk, ez nem egy tipikus vígjáték, de nem is egy tipikus tragikomédia. Ez a társadalmunknak egy nagyon pontos és keserű diagnózisa. A semmire ment el a kulturális, társadalmi és civilizációs fejlődés. Nem nőttünk ki a képmutató és kioktató erkölcsösségből. Életünket az udvarias és diszkrét mosoly álarca mögött a szégyen irányítja. Ahogy a népi bölcsesség tanítja, inkább a lakodalmon lássák ezt, főleg olyanon, amely meg se történt. Ebben az olvasztótégelyben különböző világok, nézetek és elképzelések konfrontálódnak. És íme Lengyelország egy kis pirulában, az emberiség negatívumainak, kicsinységének és nevetségességének egy egész fesztiválja, pedig csak négy főhős van.”

A színdarab premierje 2021 december 11-én volt a krakkói Teatr Ludowy-ban, a városházi torony alatti színpadon, a színház társulata pedig tizenharmadik alkalommal lépett fel Budapesten. Fellépett: Małgorzata Kochan, Katarzyna Tlałka, Tadeusz Łomnicki és Piotr
Politowski. A bemutatón jelen volt Małgorzata Bogajewska, a színház igazgatója és a darab rendezője. Köszönjük minden alkotónak, aki hozzájárult ehhez a rendkívül érdekes darabhoz, köszönjük a szervezőknek és a házigazdai szerepet betöltő Budapest V. Kerületi Lengyel Önkormányzatnak. A darab bemutatóján jelen volt Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője.

Inf. saját – b., fotó: Pál B.   

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje