biglogo archivum

1943 szeptember 12-én fehérvárcsurgón tartózkodó lengyel katonai menekültek, hálaként az őket befogadó magyarok gondoskodásáért a háború nehéz időszakában elkészítették és felállították a „Béke Királynője” szobrot, amely a mai napig is megtalálható a település központjában.

A menekültek ápolásának kezdeményezője és szervezője Wenckheim Margit, gróf Károlyi József özvegye volt, aki munkát és megfelelő életkörülményeket is biztosított a menekülteknek. Az akkori Magyar-Lengyel Szövetség tevékeny aktivistája volt. 2022 szeptember 22-én a szobor előtti ünnepségen a helyi lakosság és Temesvári Krisztián polgármester mellett Opole és Székesfehérvár együttműködő könyvtárainak a delegációi is jelen voltak, de képviseltették magukat a Székesfehérvári Lengyel Önkormányzat küldöttjei és az ottani lengyelség tagjai is. Jelen volt Grzegorz Olszowski alezredes, aki a helyben katonai szolgálatot ellátó különítmény tagja. Felcsendült a lengyel és a magyar himnusz, röviden felelevenítették az egykori eseményeket, valamint a szobor felállítását, amelynél ezúttal koszorúkat és virágokat helyeztek el.

A rövid és fenséges hangulatú ünnepségen a lengyel és lengyelségi vendégek a palotába mentek, ahol Károlyi György – a grófné unokája és az ő felesége bemutatták a kastély történetét, bemutatták annak a termeit, a két könyvtárat és az archívumot, valamint azokat az eredeti, régi fényképeket, amelyeken megörökíttették a szobor készítését és felavatását. Az opolei Emauel Smołka Vajdasági Könyvtár delegációja és a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár vezetősége szeptember 15-én egy többévre szóló együttműködési egyezményt ír alá. Ez folytatása lesz a korábbi egyezménynek, amely segítségével, mindkét fél megelégedésére sikeresen hajtották végre a projekteket, amelyben rendkívüli mértékben együttműködött a Székesfehérvári Lengyel Önkormányzat és a helyi lengyelség.

/inf. ans, Fotó: Lázár E./

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje