biglogo archivum

Augusztus 1-én a „W” órában a Budapest melletti solymári katonai temetőben megemlékezési ünnepséget tartottak, amelyet a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület szervezett. A temetőben 37, egykoron a RAF kötelékében szolgáló pilóta hamvai nyugszanak, ők a varsói felkelés segítségére siettek, amikor Magyarország légterében lelőtték őket.

A megemlékezés az idén szűkebb körben zajlott. A Lengyel Nagykövetség nevében Sebastian Kęciek nagykövet koszorúzott, aki a családjával érkezett Solymárra. Vele együtt helyezett el koszorút Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője. A nagykövet mellett jelen volt Sławomir Mnitowski katonai attasé, a légierő ezredese. Az ünnepségen részt vett dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, valamint Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. A Szent Adalbert Egyesületet Takácsné Kalińska Katarzyna, az egyesület elnöke képviselte. Jelen volt Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, aki az elhunytak emlékére imádkozott és megemlékezett azokról a magyarokról, akik részt vettek a varsói felkelésben. A megemlékezésen részt vett Wesolowski Korinna a III. Kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke és Bender Andrzej Jonathan, a XII. Kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke. A Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete díszőrsége mellett a temető központi keresztjénél koszorúkat helyeztek el, a sírokon pedig virágokat helyeztek el és mécseseket gyújtottak. A megemlékezés házigazdája Wtulich Alfred, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke volt.

A budapesti lengyelség augusztus 1-i solymári megemlékezésének hagyományai 28 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a Bem J. LKE és a jelenlegi konzul ekkor kezdeményezték a megemlékezés megtartását, amellyel tisztelegni szerettek volna az egykori felkelők és Varsó lakossága előtt.

Inf. GP, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje