biglogo archivum


2022-ben kivételesen indul a nyár Magyarországon! Most először - június 17. és 26. között, a Lengyel Nyáron - rendeznek találkozókat a lengyel kultúrával.

Június 17-én, pénteken Budapest belvárosában találkozhatnak velünk. Nemzeteink hősének, Józef Bem tábornoknak életrajzát és hatását bemutató kiállítás nyílik az Erzsébet téren. Innen indul egy ingyenes gyalogtúra is a budapesti lengyel emlékek nyomában. 

Június 18-a szombat rendkívül eseménydús lesz. Magyarországi lengyel énekkarok szemléjét rendeznek Újpesten. A Bem Egyesületben az Anima Polonica zenekart hallgathatják majd a régizene szerelmesei. Ezen a napon a népművészet kedvelői számára is van ajánlatunk. A budapesti Fonóban lengyel Táncház lesz, a gorcei gurálok pedig Óbudán lépnek fel.  

A 2022-es lengyel nyár nem csak a Budapesten tartózkodók számára kínál programokat. Június 18-án Veszprémben vetítik az „Autóstoppal a szabadság felé” című filmet, a magyarok lengyelországi utazásainak egy korszakról ezzel a meglehetősen sajátos kommunikációs eszközzel. A magyarországi lengyelek egy kicsit régebbi történetének megismeréséhez érdemes Szögligetre menni, és a helyiekkel ellátogatni az egykori lengyel falu, Derenk környékére.  

Június 19-én, vasárnap a Margitszigetre hívjuk meg Önöket, ahol lengyel modellek lépnek fel Beata Bojda divattervező ruháiban, melyeket a lengyel népművészet ihletett.

Június 20-án a második világháború előtti nehéz közép-európai diplomáciai kapcsolatokról és azok mai hatásairól beszélgetnek Budapesten lengyel történészek, számos könyv szerzői. 

Egy nappal később, június 21-én Pálfalvi Lajos kedvenc krakkói étterméről és az erről szóló könyv fordításáról fog mesélni. A találkozót a Kispolszki sörözőben tartják. Este a Cube Coffee Barban Dorota Chilińska lengyel művésznő "A gonosz virágai" című kiállítást tekinthetjük meg. A Kőrösi Galériában lesz látható a „Lengyelek Kőbányán” című kiállítás. 

Június 22-én, szerdán a könyvbarátok napja lesz. Azon a napon a budapesti XXII. kerületi városi könyvtárban lengyel részleget nyitnak, ahol számos lengyel nyelvű könyvet gyűjtöttek össze. A Majecsko kávézóban találkozó lesz Piotr Jezierskivel, történelmi krimi-sorozatok szerzőjével. Talán sikerül rávenni a szerzőt, hogy egyik könyvének helyszínéül éppen Budapestet válassza? 

Bár június 23-án, csütörtökön túllépjük a 2022-es Lengyel Nyár félidejét, ez nem jelenti azt, hogy lassítanánk. Lech Majewski professzor nyitja meg szerzői kiállítását a Platan Galériában. Pécsre is meghívjuk Önöket. Ott egy kiállításon és egy előadáson mindent megtudhatnak a magyarországi lengyelek védőszentjéről, Szent Lászlóról. 

Június 24-én, pénteken, két év felújítási munkálatok után újra megnyitja kapuit a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum állandó kiállítása a nagyközönség előtt.

Este a Szentivánéj lengyel hagyományának megfelelően, külön bérelt hajóról vízre eresztett virágkoszorúkkal köszöntjük a nyarat a Dunán. Győrben program a jazz zene rajongóinak – hazafias jazzkoncert. 

 

A Lengyel Nyár csúcspontja - legfőképpen a Magyarországon élő lengyelek számára - a Lengyelség Napja lesz. Védőszentünk, Szent László vallásos emlékének előestéjén osztjuk ki a róla elnevezett díjakat. Az ünnepségen Agnieszka Osiecka és Wojciech Młynarski – ismert lengyel szerzők dalai lesznek hallhatóak. Szintén június 25-én a "Sister Earth" projekt megnyitója és Magdalena Maciudzińska-Kamczycka előadása "Nature obscura: az élet politikája és kapcsolatai a művészettel" lesz a BBBKultPontban.

Ennek a projektnek a bemutatására egy nappal később, június 26-án kerül sor. Sajnos ez lesz az idei, első Lengyel Nyár – Találkozások a lengyel kultúrával utolsó eseménye. 

Ezen kívül találkozóink teljes időtartama alatt lehetőség nyílik a lengyel konyha kóstolására is. Menüt többek között a Spinoza Eiffel, Kispolszki, Cube Coffee Bar, Gdańsk és Majecsko készíti.

Az idei Lengyel Nyár szervezői: Országos Lengyel Önkormányzat, a Lengyel Közművelődési Központ, Lengyel Kutatóintézet és Múzeum, Fővárosi Lengyel Önkormányzat, Polonia Nova Egyesület, Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, Újpesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Derenki Egyesület, Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat , Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, Budapest XXII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Lengyel Intézet, Budapest II. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Pécsi Lengyel Önkormányzat, Budapest XVII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Budapest XVIII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Győr Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata , Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Majecsko, Gdańsk kávézó, BBBKultPont, Kispolszki , Cube Coffe Bar, Spinoza étterem, KéM Csoport.

 

Szórólap részletes programmal

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje