biglogo archivum

Február 13-án a Szent Adalbert Egyesület szerzői estre invitálta az érdeklődőket a Lengyel Házba, ahol találkozhattak Konrad Sutarskival (1934-ben szül. Poznańban), az 1965 óta Magyarországon élő lengyel költővel, esszéíróval és műfordítóval.

A legnagyobb kormányon kívüli díj, a Bethlen Gábor díj birtokosa (1992), további három fontos állami kitüntetés díjazottja: nemzetiségi (2014), Móry Ferenc muzeológus díj (2016), valamint József Attila díj (2019); Lengyelországban kitüntették a Gloria Artis – Lengyel Kulturális Érdeméremmel (2016). A szerzői találkozó vezetője dr. Salamon Konrád volt, a magyar szöveget Sutarski Szabolcs tolmács (a szerző fia) olvasta. Bemutatták a legújabban, 2022-ben kiadott két könyvét is. A „Mit hozol XXI. század” a Marcin Dybowski Antik Kiadónál jelent meg, van benne egy szerzői előszó is, a könyvben pedig megjelenik egy felhívás a keresztény Európa védelmében (részletek): „A mai Európa kezdi elveszíteni eddigi arculatát, és a keresztény hit egyre inkább jelentőségét veszti, különösen Nyugat-Európában. Megszűnni látszik vezető szerepe, mellyel eddig erkölcsi értelemben irányított az embereket. (…) A hagyományos értékrend immár széttöredezik, hogy a keresztények se tudjanak már különbséget tenni jó és rossz között. A fentiekre való tekintettel éreztem késztetést arra, hogy egy felhívást intézzek a költőkhöz és írókhoz: védelmezzük közösen évezredes értékeinket.” A másik, idén, ugyanennél a kiadónál megjelent könyv címe: „A Visegrádi Szövetség a trianoni békediktátum tükrében”. 2020-ban Konrad Sutarski, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján megírta a békediktátum történetét, és ismertette az ide vezető utat. Számos más történésszel ellentétben elmagyarázta, hogy a magyarok, mint nemzet nem hibáztathatók a terület rablásért abban a helyzetben, amikor évszázadokon keresztül, a lengyelekkel együtt védelmezték a keresztény Nyugat-Európát. A szerző kihangsúlyozza, hogy a magyar mindig olyan nemzet volt és lesz, amely kiemelkedő lesz a világon, egy nagy, független és fontos nemzet, amely független tud lenni a trianoni tragédiától, akár a területről, akár a lakosságról van szó.

A találkozón lengyelek és magyarok egyaránt részt vettek, többek között prof. dr. hab. Arkadiusz Adamczyk, a varsói Wacław Felczak Intézet Lengyel-Magyar Együttműködési Intézetének elnök helyettese, Andrzej Kalinowski, a budapesti Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, valamint Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa.

Inf. saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje