biglogo archivum

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a Lengyel Intézet soron következő rendezvényét. Megköszönjük, ha hírét viszik az eseménynek. 

Interjúkérés esetén kérjük, forduljanak közvetlenül a Lengyel Intézet igazgatójához, aki örömmel nyilatkozik a programról:

Joanna Urbańska, igazgató / e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / mobil: +36 30 533 30 36 

 

December 13-án lesz 40 éve, hogy bevezették Lengyelországban a hadiállapotot 

 

A budapesti Lengyel Intézet 2021. december 13-án A tábornok elvtárs háborúba megy című történelmi dokumentumfilm vetítésével, és az azt követő szakmai beszélgetéssel emlékezik meg a Lengyelországban 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotról és annak áldozatairól. Tiszteletükre a világ számos különböző pontján tartott megemlékezési akció keretében 19.30 órakor a Lengyel Intézet ablakaiban is felgyúlnak a szabadság gyertyái.  

 

Helyszín: Lengyel Intézet, moziterem – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

Időpont: 2021. december 13. (hétfő), 18.00 óra 

 

Negyven évvel ezelőtt, 1981. december 13-án Wojciech Jaruzelski miniszterelnök döntése alapján bevezették Lengyelországban a hadiállapotot. A fokozatosan romló élelmiszerellátással együtt egyre nőtt az elégedetlenség a politikai rendszerrel szemben. A mintegy tízmilliós tagot számláló Szolidaritás szakszervezet sztrájkokkal igyekezett tárgyalásokra kényszeríteni a kormányt, amely leginkább a belbiztonságra és a hadseregre támaszkodhatott. Végül a tábornokból és nemzetvédelmi miniszterből lett államfő 1981. december 13-án, egy vasárnapi napon vezette be a mindenkit sokként érő hadiállapotot (stan wojenny). Tankok és katonai őrjáratok lepték el az utcákat. Katonai vezetés alá vonták többek között az államigazgatást, a közlekedést, a távközlést, az energiaipart, a bányászatot, a kikötőket. A határokat lezárták, a sajtó tevékenységét felfüggesztették. A telefonokat kikapcsolták, éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el. Több tízezer embert internáltak, elsősorban a Szolidaritás vezető egyéniségeit. A hadiállapotot 1983 júliusában szüntették meg. Az akciókban 70 ezer katona és 30 000 belügyis vett részt. A kommunista terrorapparátus brutális intézkedései több száz halálos áldozatot követeltek. Becslések szerint kb. egymillió lengyel emigrációba szorult.         

 

A tábornok elvtárs háborúba megy (Towarzysz generał idzie na wojnę)    

lengyel dokumentumfilm, 78 perc, 2011  

Rendező: Grzegorz Braun, Robert Kaczmarek 

 

A tábornok elvtárs háborúba megy – az igazság a hadiállapotról 

Robert Kaczmarek és Grzegorz Braun rendezőpáros a hadiállapot hátterében zajló igazságot, annak okait és következményeit igyekszik körbejárni. 1989 után egy mítoszépítés vette kezdetét, miszerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet katonai beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné. Általánossá vált többek között az a nézet is, miszerint Wojciech Jaruzelski államfő a kisebbik rosszat választotta egy nehéz helyzetben. A tábornok elvtárs így akadályozta meg a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumokból azonban idővel kiderült, hogy a Szovjetunió nem tervezett Lengyelország területén katonai akciót végrehajtani. A film szerzői megdöbbentő tényeket tárnak fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból, történészek és katonai szakértők bevonásával, meghökkentő dokumentumok, valamint archív anyagok bemutatásával. Hogy mikor kezdődtek meg a hadiállapot bevezetését megelőző előkészületek? A válasz sokkoló: az 1980-as nyári sztrájkhullám után. A film az 1980 és 1981. december 13. közötti időszakot dolgozza fel.  

 

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítjük. 

 

A vetítés után a Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbańska vezetésével egy beszélgetésre kerül sor Tischler János történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének közreműködésével. 

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni az alábbi e-mail-címen keresztül van lehetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

A rendezvényen a járványügyi előírásoknak megfelelően a maszk viselése kötelező. 

 

Jerger Tímea

Lengyel Intézet

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje