biglogo archivum

December 5-én, Advent 2. vasárnapján, amikor az adventi előkészület idején még hangsúlyosabbak Keresztelő Szent János szavai, melyek szerint: „Készítsétek elő az Úr útját, egyengessétek ösvényét”, a szentmisén megemlékeztek Szent Miklósról is.

Szent Miklós püspök alakja a katolikus és az ortodox egyházban is ismert. A történelmi írások nem egységesek annak tekintetében, hogy mikor született, annyi biztos, hogy az időpont időszámítások szerint 250 és 286-ra tehető. Ismert továbbá, hogy a Nyugat-Lykiában található patarai tehetős családból származott. Az akkori Nyugat-Lykia a nyugat-ázsiai provincia területén, a jelenlegi Törökországban található. A történelmi források arról tanúskodnak, hogy a szülők gazdag örökséget hagytak Szent Miklósra, aki vagyonát szétosztotta a szegények között. 300 körül püspökké szentelték és a myrai székhelyű egyházmegyét vezette. Földi szolgálata során tiszta életet élt, önfeláldozásáról és csodáiról is ismert volt. A szent 350 körül hunyt el, halálának időpontja pedig emléknap lett.

A szentmisén a Kleksiki Együttes énekelt. Krzysztof Grzelak atya a szentmise után szentelt medálokat és csokoládé Mikulásokat osztogatott az elsőáldozásra készülő gyerekeknek. 

Inf. saját, fotó: Pál B.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje