biglogo archivum

A budapesti lengyelség többféleképpen ünnepelte a független Lengyelország 103. születésnapját. November 11-én a XII. kerületi Apor Vilmos téren a reggeli órákban díszőrség mellett koszorút helyezett el Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint Jerzy Snopek lengyel nagykövet és Tomasz Trzciński, a lengyel légierő ezredese – katonai attasé.

A hagyományoknak megfelelően a délelőtti órákban itt tartott megemlékezést a Bem J. LKE delegációja. A hely története 1936-ig nyúlik vissza, az akkori Lengyel-Magyar Egyesület kezdeményezésére ekkor állítottattak emléktáblát a lengyel függetlenség atyjának. 1945-ig tartottak megemlékezéseket ezen a helyen, majd 44 év szünet következett, később 1989 után a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület visszahozta ezen lengyelségi megemlékezés hagyományait. Hazánk Függetlenségének Elnyerése alkalmából a délelőtti órákban szentmisét mutattak be a budapesti Lengyel Templomban.

Délután Budapesten megemlékezés volt Józef Piłsudski marsall szobránál. Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából a magyar nemzetnek ajándékozta Michał Wiśnios szobrászművész alkotását a lengyel Sejm. A szobor állíttatásának ötletadója és kezdeményezője volt a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület és a XII. Kerületi Lengyel Önkormányzat, a projektet pedig a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatta. Az eseményen – amelynek az idén a XII. Kerületi Lengyel Önkormányzat volt a házigazdája – részt vett Jerzy Snopek lengyel nagykövet, Felföldi Maria, az OLÖ elnöke, de részt vettek a lengyelségi szervezetek – a Bem J. LKE, a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – képviselői is, illetve a VIII és XXII. Kerületi Lengyel Önkormányzatok küldöttjei. Díszőrséget álltak a „Lengyel Légió” TRE tagjai, az imádság szavait pedig Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa vezette elő.

Az esti órákban a budapesti Zeneakadémián a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából ünnepi koncert volt, amelyen fellépett a wrocławi Baroque Enesmble együttes.

Inf. GP, fotó: Pál B.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje