biglogo archivum

November 1-én Mindenszentek Napján – Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, szabadtéri szentmisét tartott a pesti Rákoskeresztúri temető lengyel katonai parcelláján.

A parcella központi keresztjén a következő szavak olvashatók: „Az 1939-1944 között a Magyar Királyság területére internált lengyel civil és katonai menekültek emlékére. – a Lengyel Köztársaságának kormánya 2009”. Az emlékműnél virágokat és mécseseket helyeztek el. A lengyel egyházközség tagjain kívül a megemlékezésen jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Csúcs Lászlóné Halina egykori nemzetiségi szószóló a családjával, valamint Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke.

Közvetlen a katonai parcella mellett található a valamivel kisebb civil parcella. Itt nyugszik a helyi lengyelség több kiemelkedő alakja, többek között Julia Koziorowski, Maria Buzásiné,
Helena Révész, Jerzy Kochanowski, valamint Bolesław Bem.

A magyar földben több ezer lengyel hamvai nyugszanak. A lengyel sírok az ország egész területén megtalálhatók, majdnem minden temetőben vannak lengyel nevekkel ellátott sírkövek. A legrégebbi a XVIII. század első feléből való, ez a temető a XX. század feléig működött az Aggteleki Nemzeti Park területén található Derenken – ahol a legrégebbi magyarországi lengyel faluromjai találhatók. A legtöbb, honfitársaink hamvait rejtő sírhely négy településen – Budapesten (Rákoskeresztúron), Egerben, Győrben és Budakeszin – található. Az akkori Országos Lengyel Önkormányzatnak, a Lengyel Nagykövetségnek és Konzulátusnak, valamint a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanácsnak köszönhetően már 11 éve léteznek a lengyel katonai parcellák.

(b. fotó C. B. Pál)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje