biglogo archivum

2021 június 27-én Budapesten a Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban (Budapest, X. kerület, Óhegy u. 11.) a Magyarországi Lengyelség és patrónusának, Szent Lászlónak a napja alkalmából szentmisét mutattak be. A szentmise után közvetlenül pedig átadták az idei lengyelségi díjakat.

A szentmise főcelebránsa Krzysztof Grzelak atya volt, aki mellett Bese Gergő atya és Andrzej Kostecki atya – a magyarországi Domonkos rend tartományfőnke és a szentendrei rendház főnöke koncelebrált. Krzysztof Grzelak atya homíliájában emlékeztetett Szent László személyére és kötődésére a lengyelséghez:

„1996 óta az akkori Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elfogadott határozatában megjelent, hogy a magyarországon élő lengyelek és lengyelség (polónia) hivatalos patrónusa Szent László. II. Mieszko fejedelem unokája édesanyja révén lengyel, édesapja révén pedig magyar volt, így elmondható, hogy a lengyel-magyar szentek közé sorolható. Kultuszát Árpád-házi Kinga és Jolán terjesztette el. László édesapja, Szent István halála után I. Béla király - aki édesapja testvérének rokonságába tartozott – a Magyarországi trónviszályok idején Lengyelországba utazott, ahol Kazimierz Odnowiciel fogadta, aki testvérét, Richeza hercegnőt adta hozzá feleségül. 1040 körül megszületett a fiuk, László. A fiú a krakkói udvarban nevelkedett; Gall Anonymus a következőt írta a fiatal Lászlóról: „a szokások és élet stílusa alapján szinte már lengyel volt”. 1077 körül, bátyja Géza halála után király lett, trónra pedig unokatestvére, II. Merész Boleszláv juttatta. Az uralkodó kiváló adminisztrátornak és az egyház védelmezőjének bizonyult. Ő finanszírozta a zagrabi püspökség létrehozását, és befejezte a Szent István király által kezdeményezett jogalkotói munka megreformálását. Neki köszönhetően szentté avatták Szent István királyt – Magyarország védőszentjét”.

A szentmise után következett az Országos Lengyel Önkormányzat által odaítélt díjak ünnepélyes átadása, amelynek az elején beszédet mondott Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. A legfontosabbat, a Szent László nevét viselő díjat dr. Cséby Géza kapta a magyar kultúra lengyelországi és a lengyel kultúra magyarországi népszerűsítéséért, valamint a lengyel-magyar kapcsolatok fáradhatatlan ápolásáért. Édesanyja révén lengyel, édesapja révén magyar, íróként, költőként és műfordítóként is tevékenykedik. Munkásságában több, mint kétszáz főleg XX. és XXI. századi szerző művei lettek lefordítva, öt olyan kötet jelent meg, amelyben megtalálhatóak a lengyel irodalmi fordításai. Hozzájárult több emléktábla felállításában Újszandecben, Piwniczna Zdrójban és Marcinkowicében, valamint rendkívüli szerepe volt a balatonboglári múzeum Lengyel Emlékezet emlékszoba kialakításában is. 

Jó kapcsolatokat ápol a lengyel kulturális szervezetekkel és a lengyel önkormányzatokkal. A Varsóban és Poznańban megrendezett költői találkozókon rendszeresen részt vesz. Számos kulturális szervezet tagja – többek között a Magyar Költők Szövetségének, a Berzsenyi Dániel Irodalmi-Művészeti Társaságnak, a Csokonay Vitéz Mihály Irodalmi-Művészeti Társaságnak, a Kultúra Közvetítők Társaságának, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, valamint a Kamil Cyprian Norwid Irodalmi Társaságnak. 2019 óta a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja Keszthelyen.

Magyarországi Lengyelekért díjban részesült Bátoriné Lisiewicz Ewa és a magyar Bese Gergő atya. Íme, ami a laudációjukban szerepel; Bátoriné Lisiewicz Ewa Lengyelországban született, Bátori Zsolt magyar születésű lengyelségi aktivista felesége. Évek óta Szolnokon lakik, ahol támogatja a helyi lengyel nemzetiségi Önkormányzat munkáját, ezen kívül aktívan együttműködik a helyi Lengyel-Magyar Klubbal. Rendkívül nagy figyelmet fordít a gyerekekre és az ifjúságra. Kezdeményezésére Szolnokon nemrég telephelye nyílt a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolának. Magyarországon és Lengyelországba táborokat szervez a gyerekeknek. Számos kulturális jellegű rendezvény ötletadója, minden évben szervezője a szolnoki Lengyel Nemzeti Olvasásnak, amelybe nagy sikerrel sikerül bevonnia a helyi városi vezetőket és a lengyel testvérváros küldöttségét. A helyi közösségben népszerűsíti a lengyel származású alkotó művészeket. Bese Gergő atya magyar, de fiatal kora óta a lengyel ügyek nagyon közel állnak a szívéhez. A magyar fiatalok körében a lengyel keresztény kultúra fáradhatatlan népszerűsítője. Történelmi, vallási és kulturális aspektusban előadásokat tart a lengyel-magyar kapcsolatokról. A zarándok utak és kirándulások idején igyekszik népszerűsíteni Lengyelországot és a Częstochowai Szűz Mária kultuszát. Már hosszú évek óta közeli kapcsolatai vannak a magyarországi lengyelséggel. Jelenleg a Kalocsa-Kecskemét Egyházmegye területén teljesít lelkipásztori szolgálatot, jelenleg a tassi plébániai szolgálatot látja el. 

Az idei ünnepség szerényebb volt, mint a koronavírus járvány előttiek, de a járvány miatti egy év szünet után az idén az érdeklődők számára nyitott volt az ünnepség. A szentmisén és a díjátadón jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, Katarzyna Ratajczak Sowa a Lengyel Nagykövetség Politikai-Közgazdasági Osztályának vezetője, Andrzej Kalinowski, a Konzuli és Külhoni Lengyelek Osztályának, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet vezetője, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Gábriel Zsanett, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság osztályvezetője, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a lengyel civil szervezetek és lengyel önkormányzatok képviselői, valamint magánszemélyek.

Ahogy Katarzyna Desbordes-Korcsev és Forreiter Barna konferanszié bejelentették, amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, az ünnepség folytatása ősszel várható. A Lengyel Templomban megtartott ünnepi szentmisét megelőzően a templom előtti kopjafánál megemlékezést tartottak az 1956-os poznańi júniusi események emlékére koszorúzást tartottak és virágokat helyeztek el. Az aznapi ünnepségek lezárásaként rövid összejövetel volt a Lengyel Házban. Június 26-án Szent László napja alkalmából koncertet szervezett a Bem J. LKE, amelyen a régi zenéket játszó Anima Polonica játszott.

Inf. saját/fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje