biglogo archivum

2019. április 12-én a békéscsabai Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület székházában irodalmi estet tartottak, amelyet a Lengyelség Napja alkalmából rendeztek.

Az érdeklődőket Małgorzata Leszkó – az itteni Lengyel Önkormányzat elnöke köszöntötte. Emlékeztetett, hogy a Költészet Napját 1964 óta rendezik, József Attila híres magyar költő születése napján.

Az est vendége Konrad Sutarski Bethlen Gábor díjas és – március 15. óta – József Attila díjas költő volt. A magyarországi lengyelség idősebb korosztálya nem csak költőként és íróként ismeri  őt, hanem egykori lengyelségi aktivistaként, aki az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltárának igazgatója volt. Tuskáné Papp Erzsébet beszélgetett  a költővel. Sutaski úr elbeszélésében a magánéletéről is lehetett hallani érdekességeket, mesélt első benyomásáról azokról a pillanatokról, amikor Magyarországra érkezett Lengyelországból.  Mesélt apjáról is, akit a szovjetek gyilkoltak meg a II. világháború idején.  Konrad több, mint 30 történelmi és szépirodalmi jellegű könyvet publikált. Tavaly 3 könyvet adott ki: „Lengyelország történelme magyar aspektusokkal”, „Lengyelország és Magyarország történelmi szerepe a keresztény Európa védelmében” és „Az emberi ellentétek állomásai”. Esszéiben a globalizmus, a nácizmus és a kommunizmus veszélyeiről írt Európában. Szimpatikus, hogy a veszélyekre figyelmeztetve ő maga is próbál ellenállni, mindehhez pedig költői eszközöket is segítségül hív. Péter Erika békéscsabai költő szavalt Konrad verseiből. Az est könyv dedikálással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

(inf. és fotó Małgorzata Leszkó)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje