biglogo archivum

Május 20-án a Lengyel Házban a Szent Adalbert Egyesület szerzői estet tartott Józef Puciłowski szerzetes  atya részvételével. A szerzetes atya 1939-ben született a magyarországi Pakson, történész és egyháztörténész, valamint a szocialista rendszerben ellenzéki aktivista volt.

Magyar apától és lengyel anyától született, anyja vallása szerint evangélikus nevelést kapott. A Vörös Hadsereg magyarországi  behatolása után a család Lengyelországba menekült, ahol 1947-ben letelepedtek. 10 évesen felvette apja római katolikus vallását.

1981-ben belépett a Domonkos rendbe, 1987-ben pedig pappá szentelték. Lengyelországban tevékenykedett, mint lelkipásztor többek között Gdańskban és Szczecinben, de kinevezett tartományfőnökként is tevékenykedik Budapesten. Jelenleg Lengyelországban lakik.

Józef Puciłowski atya a kompromisszummentes és kritikus gondolkodásáról, a nyíltan felvállalt nézeteiről, valamit sokszor ironikus és provokatív prédikációiról és előadásairól is ismert. Számos vallásos, történelmi és politikai témájú művet is publikált. A Lengyel Házban bemutatta „ALFABET” (ABC) című művét, de a cím ellenére ez nem egy etikai, erkölcsi és vallási tankönyv, amelyet a katolikus egyház jegyez. A könyv az Isten felé vágyó ember kondíciójáról vitára és gondolkodásra szándékszik ösztönözni az olvasókat. Az utolsó, leghosszabb fejezet  Puciłowski atya szokatlan élethelyzeteit mutatja be, a két kultúra, két vallás emberét, aki érett férfiként határozott a világias életforma feladásáról és szerzetes lett.

A Puciłowski atyával való találkozót szentmise előzte meg, amelyet a Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel  templomban mutattak be. A misén a gyerekek az Elsőáldozás szentségéhez járultak.

(b., fotó Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje