biglogo archivum

Kedden november 14-én a budapesti Bem József LKE aulájában megtartották Szalai Attila – lengyelbarát, egykori diplomata és újságíró – lengyel és magyar ellenzéki együttműködésről szóló könyvét.

Szalai Attila évekig lakott és dolgozott Lengyelországban. A lengyelek magyar nemzeti ellenállással – a XX. század utolsó harmadában - ápolt kapcsolatairól szóló feljegyzések a nemzeti és népi ellenállási kapcsolatokra koncentrálnak. A könyv egyik kiemelkedő alakja prof. Wacław Felczak, az AK (Lengyel Honi Hadsereg) egykori futára, aki az egyik például szolgált a magyar népi-nemzeti ellenállásnak. Ez egy nagyon érdekes és értékes feldolgozás – tényleíró könyv, amely nagyon személyes is.

A könyvbemutató ideje alatt – amelyet a Lengyel Intézet, a RETORKI, a Lengyel Nagykövetség és a Bem József LKE közösen szervezett – vitát is tartottak Kovács István történésszel és Kiss Gy Csaba művelődéstörténésszel, a bevezetőket prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet és M. Kiss. Sándor a RETORKI igazgatóhelyettese tartották meg. A vendégeket – lengyelkedvelőket, a magyar tudomány és a kultúra képviselőit, barátokat, az író ismerőseit, valamint a polóniát -  Wesolowski Korinna köszöntötte.

A könyvről többet az alábbi linkre kattintva olvashat.

http://dzieje.pl/aktualnosci/w-budapeszcie-prezentacja-ksiazki-o-wspolpracy-opozycji-wegierskiej-i-polskiej  

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje