biglogo archivum

A Lengyel Művelődési Ház Nádor telephelye 2024 március 7-én a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület aulájában megszervezte G. Kiss Csaba A XX. századi lengyel irodalomból. Írók, történések és magyar kapcsolatok.” Az íróval Zsille Gábor költő és műfordító beszélgetett.

Kiss Gy. Csaba emblematikus alakja a szlavisztikának. Nincs még egy olyan életmű a 20–21. század fordulóján, amelyik jobban példázná azt a szláv (lengyel-szlovák-cseh-horvát) szellemi elkötelezettséget, amit Kiss Gy. Csaba képvisel. Nemcsak vendégtanári munkája (2011-től 2018-ig éppen a Varsói Egyetemen), hanem művelődéstörténeti tevékenysége, könyvei témája is alátámasztják mindezt. Ebben a kötetben a lengyel írókról megjelent tanulmányait gyűjtötte csokorba. Ezek az írások igen nagy időt ölelnek át: 1980 és 2012 között íródtak. Olvashatunk többek között Reymontról, Stanisław Vincenzről, Witold Gombrowiczról, Czesław Miłoszról, Zbigniew Herbertről, a záró írás pedig a tokaji bor lengyelországi történetével foglalkozik.

Kiss Gy. Csaba kötete lehetőség arra, hogy a magyarok jobban megismerjék a lengyel irodalmat, lengyel barátaink szellemiségét, és ezáltal is tovább erősödjön a lengyel-magyar barátság. – Olvashatjuk a kiadványban. Az esemény házigazdája Molnárné Monika Sagun, a LMH igazgatója volt, a résztvevők között magyar polonofilok, a lengyelség tagjai és magyar barátaik – köztük Jerzy Snopek egykori nagykövet a feleségével, valamint Balázs István, a LK és M igazgatója volt jelen. A bemutatón jelen volt Sebestyén Ilona is, aki könyvet megjelentető Nap Kiadó munkatársa.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje